HDZ-ov župan: Uz vladin paket mjera zbog rasta cijena, dodajemo i svoje

Foto: Hina

OSJEČKO-BARANJSKI župan Ivan Anušić izjavio je danas kako je vladin paket mjera za ublažavanje posljedica rasta cijena energenata Županija nadogradila vlastitim mjerama, čime će pokušati omogućiti lakše funkcioniranje gospodarstva i života ljudi.

Anušić je na konferenciji za novinare vladine mjere ocijenio kvalitetnim, o čemu svjedoče pozitivni komentari brojnih udruga, poput Hrvatske udruge poslodavaca i Hrvatske gospodarske komore, koji smatraju da paket mjera pomaže gospodarstvu i osigurava stabilnost.

Vladin paket mjera vrijedan je 21 milijardu kuna, što su ozbiljna sredstva za potporu gospodarstvu i kućanstvima, kaže Anušić, jer proračun Županije iznosi 1.9 milijardi kuna.

Županijske mjere

Među županijskim mjerama za pomoć poduzetnicima, Anušić je naveo beskamatne kredite za poduzetnike, s kreditnim potencijalom od 90 milijuna kuna, poticanje poduzetništva, za što je osigurano 7.5 milijuna kuna, te izgradnju Gospodarskog centra i novog sajamskog prostora u Osijeku.

Za potpore poljoprivrednicima u županijskom proračunu izdvaja se 3.3 milijuna kuna, a za izgradnju sustava navodnjavanja osigurano je 58 milijuna kuna, rekao je Anušić dodavši kako se otvorenje Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće očekuje u listopadu.

Stipendije za studente

Za stipendije učenika i studenata, projekt besplatnog školskog obroka za sve učenike osnovnih škola i sufinanciranje troškova prijevoza učenika i studenata Županija je ukupno osigurala 18.2 milijuna kuna.

Dodatna 4.3 milijuna kuna Županija izdvaja za potpore socijalno ugroženim osobama i obiteljima novorođene djece te za skrb za osobe s invaliditetom.

Osječko-baranjska županija će, sukladno potrebama, u okviru svojih ovlasti i financijskih sredstava pripremiti i provesti dodatne mjere kako bi dala doprinos u izazovima koji su pred nama, poručio je Anušić.