HDZ-ovac u saboru: HGSS trebaju financirati gradovi i općine

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik HDZ-a Dražen Srpak izjavio je u hrvatskom saboru da će predložiti uvođenje zakonske obveze gradovima i općinama za financiranje rada lokalnih podružnica Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) kako bi imali dovoljno sredstava za svoje aktivnosti.

''Predlažem da se HGSS pravno stavi u isti okvir kao Crveni križ, pri čemu bi postojala jasna zakonska obveza jedinica lokalne samouprave za financiranjem koja bi ostala i nakon promjena u lokalnom vodstvu. Našim HGSS-ovcima time bi se osiguralo trajno financiranje, a nama veći standard sigurnosti'', rekao je Srpak u slobodnom govoru kluba zastupnika.

HDZ-ov zastupnik upozorio je da lokalne podružnice HGSS-a često ovise "o dobroj volji gradonačelnika ili načelnika", a prema njegovom bi prijedlogu svaka jedinica lokalne samouprave za njih izdvajala određeni iznos, prema broju stanovnika ili prema visini temeljnog proračuna.

''Time bi omogućili HGSS-u da ne brine o tome hoće li imati dovoljno za osnovnu opremu i servis vozila ili o tome hoće li se naći u nemilosti nekog novog vodstva promjenom vlasti'', kazao je.