Hebrang krenuo u rušenje Kosorice: Za loš rezultat je kriva predsjednica stranke

"I ZA dobar i za loš rezultat uvijek je najodgovorniji čelnik stranke", izjavio je Andrija Hebrang, koji je teret HDZ-ovog poraza prebacio na Jadranku Kosor. Hebrang, koji nije bio na HDZ-ovim izbornim listama, za HTV je izjavio da je sada potrebno provesti analizu i korigirati što se može korigirati.

"Poraz može biti stimulativan, ako se iz njega izvuku dobri zaključci", kaže Hebrang. Ističe da najprije treba napraviti detaljnu analizu, ali smatra da su HDZ-ove greške započele još na predsjedničkim izborima. "Stranka je tada u vatru bacila tri svoja bivša ministra, svi su se borili za isto mjesto. Razlog tome je očito bio da se to mjesto prepusti ljevici. To je bio prvi pogrešan korak", kaže Hebrang.

Uslijedio je zatim još cijeli niz grešaka. Je li trebalo održati unutarstranačke izbore? Ja sam ih u to vrijeme tražio i zagovarao. Mogli smo otvorenije govoriti o balvanima koji nam se bacaju na put. Mogli smo otvorenije stati u zaštitu Vesne Bosanac kada su protiv nje stizale optužnice iz Srbije", kaže Hebrang.

Hebrang je istaknuo potrebu da se HDZ demokratizira. Prijašnje greške, kaže Hebrang, moraju se ispraviti na idućim unutarstranačkim izborima. Posebno je oštro kritizirao stranački sabor na kojem je za predsjednicu potvrđena Jadranka Kosor. "Moramo uvesti demokratski put prema vrhu stranke. To je poremećeno onim našim zadnjim Saborom koji je bio izborni, a zapravo je bio izvještajni. Pametna stranka izvlači pametne pouke", kaže Hebrang.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.