Hebrang oštro napao predsjednika: Josipović radi protiv Vlade

"TO ŠTO radi Josipović vrlo je loše. Predsjednik na ovaj način stvara dojam da suosjeća sa seljacima koji se nalaze u teškoj situaciji, a mi u Vladi, s druge strane, ispadamo bezobzirni. Hoće li se ubuduće svi koji se odmah neće moći dogovoriti sa članovima Vlade ići žaliti na Pantovčak?", reakcije su iz Banskih dvora gdje se sve češće mogu čuti primjedbe na Josipovićevom shvaćanje uloge predsjednika Republike, piše Novi list.

Novi potez predsjednika Josipovića koji se u subotu navečer sastao sa prosvjednicima tumači se u Vladi kao njegov korak dalje u djelovanju mimo striktnih ustavnih normi "premda je najavljivao suradnju s Vladom na izlasku iz krize". Dva dana prije sastanka s prosvjednicima Josipović je u Bruxellesu izjavio kako se mora isplatiti ono što je ranije obećano poljoprivrednicima i s čime su ljudi računali, ocijenivši da je to bit pravedne države.

Čobanković ironično o nesuđenom Josipovićevom povjereniku za poljoprivredu

Josipovićevi su potezi naročito isprovocirali ministra Čobankovića koji je primjetio kako ga nitko iz predsjednikova ureda nije niti pokušao kontaktirati, a osvrnuo se pri tom i na izvještaje sa tog sastanka iz kojih se vidi "da je tamo bio čovjek kojeg je predsjednik imenovao za savjetnika i koji mu može reći kakav je sustav potpora i kakva je kontrola nad tim sustavom jer se to na njegovom primjeru može vidjeti". Čobanković je tu ironično aludirao na Matu Mlinarića, nesuđenog Josipovićevog povjerenika za selo i poljoprivredu koji je na toj dužnosti bio tek nekoliko sati. Josipović je povukao imenovanje Mlinarića doznavši da je ovaj osuđen te da je primao od države poticaje, a nije imao dovoljno referentnih prinosa.

Hebrang: Ni Mesić nije ovo radio

Predsjednikovo primanje seljačkih vođa uvjerilo je pak Andriju Hebranga da Josipović namjerno opstruira Vladu i HDZ. "Sada je potpuno jasno zašto su mediji, obavještajni aparat i određeni politički krugovi poduzeli apsolutno sve kako bi Josipovića doveli na Pantovčak. Cilj im je bio predsjednik ljevičar koji će raditi protiv naše desne Vlade i prije parlamentarnih izbora dizati rejting ljevici. Obećao je da će biti predsjednik svih građana, ali očito ništa od toga. Katastrofa je to što Josipović čini", oštro je Hebrang napao predsjednika Josipovića.

Dodao je kako ni bivši predsjednik Stipe Mesić nije intervenirao u sličnim prilikama kad su pojedine društvene skupine izašle na ulicu s formiranim zahtjevima prema Vladi. "Josipović govori da pravedna država ispunjava svoja obećanja. Svi smo mi, naravno, za pravdu. Ali, zar je ozbiljenje pravde ako država bankrotira? Za to što traže seljaci jednostavno nema novca. Lako je Josipoviću povlađivati seljacima i tako ubirati jeftine poene i biti popularan. Njegova je politička odgovornost ravna nuli jer ne mora on rješavati gospodarske i socijalne probleme, nego Vlada na koju Josipović radi pritisak i otežava joj pregovore sa seljacima", zaključio je Hebrang.

Zakošek: Predsjednikov moto je zaštita ljudskih prava

Politolog Nenad Zakošek, profesor na Fakultetu političkih znanosti, ima razumijevanja za postupke predsjednika Josipovića. "Jasno je da postoji nelagoda Vlade kad prosvjednici očekuju da predsjednik nešto napravi, a on nema veze s budžetom i teško da može utjecati na rad Vlade. No, čini mi se da predsjednik zapravo pokušava na ovaj na čin profilirati obrazac svog djelovanja i da je moto u ovom slučaju zaštita ljudskih prava", ističe Zakošek. "S druge strane, vjerojatno umiruje prosvjednike, a ni jednom društvu nije u interesu da se situacija radikalizira", kaže Zakošek.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.