Hepatitis prešao sa štakora na ljude, liječnici zabrinuti

Ilustracija: 123rf

U HONG KONGU je zabilježen drugi slučaj u kojem je čovjek zaražen virusom hepatitisa E nakon kontakta sa štakorom, piše Science Alert.

Ta činjenica zabrinjava kineske liječnike. Naime, jedan slučaj može biti anomalija ili slučajnost, ali pojava drugog slučaja zaraze znači da se bolest počinje prenositi između različitih vrsta.

''Hepatitis od kojeg obolijevaju štakori podosta se razlikuje od hepatitisa kod ljudi. Mislili smo da neće moći prijeći sa štakora na čovjeka'', rekao je molekularni biolog Siddharth Sridhar sa sveučilišta University of Hong Kong (HKU).

Simptomi koji odgovaraju hepatitisu E kod ljudi

Starija žena (70) slabijeg imuniteta primljena je u bolnicu u svibnju 2017. godine. Imala je simptome koji odgovaraju hepatitisu E kod ljudi: bol u donjem dijelu trbuha, gubitak apetita, gubitak težine i glavobolje.

Liječnici su je uskoro otpustili iz bolnice i ona se u potpunosti oporavila.

Nitko ne bi posumnjao na to da se radilo o neobičnoj vrsti hepatitisa da u rujnu ove godine nije potvrđen prvi slučaj zaraze virusom hepatitisa E nakon kontakta sa štakorom.

Prvi slučaj

Prve simptome liječnici su primijetili nakon što su muškarcu (56) transplantirali jetru. Nakon operacije, nastale su neke komplikacije, a testiranja su pokazala da je muškarac zaražen štakorskim sojem hepatitisa.

Liječnici su iz predostrožnosti analizirali sačuvane uzorke krvi 70 pacijenata koji su zaprimljeni u bolnicu u sličnom vremenskom periodu kada i 56-godišnji muškarac i kojima je dijagnosticiran hepatitis E. Tako su otkrili da je starija gospođa koja je u svibnju liječena zbog hepatitisa također bila pozitivna na hepatitis E kojim se zarazila preko štakora.

Pacijenti nisu bili u kontaktu.

Kako se prenosi hepatitis E

Ljudski soj hepatitisa E prenosi se fekalno-oralnim putem, najčešće konzumiranjem zagađene vode u koju je dospio virus iz ljudskog izmeta.

Znanstvenici još ne znaju na koji se način hepatitis E prenosi sa štakora na čovjeka, ali je tome očito pogodovala invazija štakora s kojom se Hong Kong bori već godinama.

Liječnici smatraju da se muškarac zarazio tako što je pojeo hranu u koju je slučajno dospio izmet štakora ili da ga je štakor zarazio putem ugriza. No ni za muškarca ni za ženu liječnici ne mogu sa sigurnošću tvrditi kojim putem su se zarazili tim sojem hepatitisa E.

Nije primijetila štakore

Starija gospođa nije primijetila štakore u svom domu niti se sjeća da je na bilo koji način došla u kontakt s tom vrstom glodavca.

''To što ih ona nije nigdje vidjela, ne znači da nije bilo kontakta. Možda je pojela hranu u koju je slučajno dospio izmet štakora'', rekao je Sridhar.

Hepatitis E najčešće je samoregulirajući, odnosno bolest prolazi sama od sebe unutar četiri do šest tjedana, ali ponekad može uzrokovati akutno zatajenje jetre i smrt. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.