Hitlerova ruka ispisala posvetu: Prodaje se kopija Mein Kampfa iz 1925. godine

KNJIGA koja će se naći na aukciji u Ludlowu u Engleskoj 13. kolovoza vrlo je rijedak primjerak kopije koju je osobno potpisao njemački diktator, a posvetio ju je svome zatvorskom drugu Georgu Maureru.

Vjeruje se da je ta crvena knjiga jedina koju je Hitler dobio prije tiskanja 1925. godine. U posveti Maureru Hitler je napisao "u sjećanje na naše zajedničke dane u zatvoru" te je kao datum naveo Božić 1925. godine. Hitler je u zatvoru završio nakon neuspješnog nacističkog puča 1923. godine.

Knjiga bi mogla dostići cijenu od 20 tisuća funti

Maurer je bio umješan u taj puč, a u zatvoru je s diktatorom proveo vrijeme u kojem je ovaj napisao Mein Kampf. Zanimljivo je i da je Maurer nakon puštanja iz tamnice izdao Hitlera tako što je vlastima dao popis onih koji su sudjelovali u puču. Očekuje se da će cijena knjige na aukciji doseći 20 tisuća funti, a stručnjak za povijesne dokumente Richard Westwood-Brooks izjavio je kako je ta kopija izraziti raritet.

"Postoji samo nekoliko stotina ranih kopija Mein Kampfa i vrlo je uzbudljivo vidjeti jedan od njih potpisan", rekao je Westwood-Brooks te je dodao kako je drugo izdanje izašlo 1926. godine, a da je diktator prije izdavanja dobio nekoliko kopija u zatvor. 2005. godine je potpisana knjiga iz prvog izdanja na aukciji u Londonu prodana za 23.800 funti. U Njemačkoj je još uvijek zabranjena prodaja Mein Kampfa.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.