HNB: BDP će u 2024. rasti tri posto, inflacija će usporiti za četiri posto

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Bruto domaći proizvod (BDP) mogao bi ove godine realno porasti za 2.6 posto, a u 2024. godini za tri posto, dok bi inflacija nakon ovogodišnjih 8.4 posto u idućoj godini mogla usporiti na četiri posto, najnovije su procjene Hrvatske narodne banke (HNB) objavljene danas na godišnjem brifingu za novinare.

Time je HNB revidirao procjene rasta hrvatskog gospodarstva na niže za ovu, a na više za iduću, dok je procjena rasta inflacije snižena za obje godine.

Naime, zadnje procjene o kretanju BDP-a HNB je iznio sredinom rujna, kada je za 2023. prognozirao gospodarski rast od 2.9 posto, a 2.6 posto u 2024. godini. Prema toj ranijoj prognozi, rast inflacije mjerene harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) u ovoj godini procijenjen je na 8.8 posto, a 4.7 posto u idućoj godini.

"Za Hrvatsku se očekuje snažniji rast"

Kako piše u sažetku HNB-ovih makroekonomskih projekcija, dok je oporavak u europodručju odgođen za početak iduće godine, za Hrvatsku se očekuje nešto snažniji rast. Naime, BDP bi na razini cijelog europodručja trebao u 2023. porasti za 0.6 posto, a u 2024. za 0.8 posto.

Pritom očekivani rast u Hrvatskoj odražava jačanje osobne potrošnje, koja bi nakon 2.9 posto u ovoj u 2024. trebala ubrzati na 3.9 posto, prognoze su središnje banke.

Inflacija u Hrvatskoj i eurozoni

Inflacija u Hrvatskoj u ovoj godini je niža od očekivanja unatoč višim cijenama energije, dok se u idućoj godini očekuje niža inflacija cijena svih komponenata.

Kada je riječ o eurozoni, inflacija bi u 2023. trebala iznositi 5.4 posto, a u 2024. 2.7 posto, pri čemu iz HNB-a ističu da je povišeni inflacijski diferencijal prema europodručju sve više rezultat upravo inflacije cijena energije.

No, kumulativni porast inflacije veći je u zemljama središnje i istočne Europe, dodaju iz HNB-a.