HNB prognozira daljnje usporavanje inflacije

Ilustracija: Sanjin Strukic/PIXSELL

HRVATSKA narodna banka (HNB) u nastavku godine očekuje daljnje usporavanje inflacije, koja bi se krajem godine mogla kretati oko pet posto, odnosno na razini cijele 2023. u prosjeku oko sedam posto, priopćio je HNB u četvrtak. HNB se oglasio nakon što su Eurostat i DZS danas objavili prvu procjenu inflacije u Hrvatskoj u svibnju. 

Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena indeksom potrošačkih cijena, u svibnju ove godine usporila je na 7.9 posto na godišnjoj razini, što predstavlja usporavanje inflacije šesti mjesec zaredom te najnižu stopu inflacije od ožujka lani.

Godišnja stopa inflacije usporila šesti mjesec zaredom

Očekivano usporavanje inflacije u HNB-u temelje na pretpostavljenom zadržavanju cijena energenata i ostalih sirovina na svjetskom tržištu blizu trenutnih razina, nastavku administrativnog ograničenja cijena energenata i osnovnih prehrambenih proizvoda, kao i prognoziranom usporavanju inflacije u europodručju.

Doprinos usporavanju inflacije HNB očekuje i od povoljnog učinka baznog razdoblja, osobito zbog vrlo visoke razine cijena energenata u drugom i trećem tromjesečju prošle godine. Iz HNB-a podsjećaju da je u svibnju godišnja stopa inflacije usporila šesti mjesec zaredom te je nakon 8.9 posto u travnju u svibnju iznosila 8.3 posto, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena.

Popuštanje uvoznih inflacijskih pritisaka

Usporavanju ukupne inflacije, ističe se, najviše su pridonijele cijene energije i to zbog iščezavanja učinka primjetnog poskupljenja tih cijena u svibnju 2022., kao i njihovog pojeftinjenja u svibnju 2023. godine u odnosu na prethodni mjesec.

"Usporavanje ukupne inflacije koje se bilježi u glavnim vanjskotrgovinskim partnerima (u Njemačkoj sa 7.6 posto na 6.3 posto, u Italiji s 8.7 posto na 8.1 posto, u Austriji s 9.5 posto na 8.7 posto i u Sloveniji s 9.2 posto na 8.1 posto) upućuje na daljnje popuštanje uvoznih inflacijskih pritisaka", ističu iz HNB-a. 

Navode kako su se pokazatelji kratkoročne dinamike ukupne i temeljne inflacije u svibnju blago povećali, ali i da su unatoč tome na znatno nižoj razini nego sredinom prošle godine.