Hoće li optuženi seksualni zlostavljač postati vrhovni sudac u SAD-u?

Screenshot: CBS

BRETT Kavanaugh, kandidat predsjednika SAD-a Donalda Trumpa za novog suca Vrhovnog suda, našao se u ozbiljnim problemima nakon što ga je žena optužila da ju je prije više od 30 godina pokušao silovati.

No osim Senata u kojem republikanska većina želi što prije potvrditi Kavanaugha za suca Vrhovnog suda, u sve bi se mogao umiješati i FBI. Naime, žena koja ga je optužila, sveučilišna profesorica Christine Blasey Ford, odbila je svjedočiti pred senatskim odborom za pravosuđe prije nego što FBI provede istragu navodnog seksualnog napada.

>> Trumpov kandidat za Vrhovni sud poriče optužbe za seksualni napad

U pismu koje su odvjetnici Ford poslali ravnatelju senatskog odbora Chucku Grassleyju, traže da "puna policijska istraga osigura da ključne činjenice i svjedoci u ovom predmetu budu procijenjeni na nestranački način i da odbor bude potpuno informiran prije nego što provede saslušanje ili donese ikakve odluke".

Ford tvrdi da ju je Kavanaugh pokušao silovati na zabavi kad su oboje bili tinejdžeri

Kavanaugh i Ford su u vrijeme kada Ford tvrdi da ju je Kavanaugh napao, prije 36 godina, oboje bili maloljetni srednjoškolci. Ona tvrdi da ju je početkom 1980-ih, kada je Brett Kavanaugh bio u gimnaziji u Bethesadi, u predgrađu Washingtona, pokušao seksualno napasti. Tada 17-godišnji Kavanaugh ju je navodno ugurao u spavaću sobu zajedno s tadašnjim kolegom iz razreda Markom Judgeom i pokušao je skinuti, prekrivajući joj rukom usta kad je pokušala vrištati. Na kraju mu se uspjela otrgnuti, a nakon tog događaja kaže da je morala potražiti psihološku pomoć.

Kavanaugh poriče seksualni napad, a i on i Judge poriču da su uopće bili na dotičnoj zabavi. "Ovo je potpuno lažna optužba. Nikad nisam učinio ništa poput onoga što optužiteljica opisuje - ni njoj ni ikome drugome. Budući da se to nikad nije dogodilo, nisam imao pojma tko je iznio optužbu dok se nije jučer predstavila. Voljan sam razgovarati sa senatskim odborom za pravosuđe na bilo koji način koji odbor smatra primjerenim kako bih pobio ove optužbe, od prije 36 godina, i obranio svoj integritet", rekao je Kavanaugh u izjavi ovog tjedna.

Odvjetnici: Ford je izložena maltretiranju i prijetnjama, morala je napustiti svoj dom

Odvjetnici Ford također u pismu upozoravaju da je njihova klijentica "meta opakog maltretiranja i čak i prijetnji smrću" te da je zbog toga bila primorana napustiti svoj dom, no dodali su da je primila i "zapanjujuću podršku zajednice". 

"Pitati je da dođe za četiri-pet dana i sjedne pred senatski odbor na nacionalnoj TV nije pošteni proces. Ako im je stalo učiniti pravu stvar i pristupiti ovome ozbiljno, onda će učiniti pravu stvar i primjereno će ovo istražiti, a ona će surađivati s njima u toj istrazi i također podijeliti svoju priču s odborom", rekla je odvjetnica Lisa Banks jučer navečer. 

Odbijanje Ford da svjedoči pred senatskim odborom za pravosuđe, kao što joj je bilo ponuđeno, znači da se republikanski senatori koji drže većinu u ovom domu parlamenta sada nalaze u ozbiljnoj dilemi. Kako piše Stephen Collinson u analizi za CNN, sve upućuje na to da će Trumpovi republikanci ipak ustrajati u tome da Kavanaugha potvrde za suca Vrhovnog suda što prije, odnosno da će zanemariti zahtjev njegove optužiteljice za punom policijskom istragom prije nego dođe svjedočiti u Senat.

Republikanci ne žele nikakvu odgodu izbora, Trump ga brani

"Ponuda još stoji. Svjedočenje dr. Ford reflektiralo bi njeno osobno znanje i prisjećanje tih događaja. Ništa što bi FBI ili drugi istražitelji učinili ne bi imalo utjecaja na to što će dr. Ford reći odboru, stoga nema razloga za daljnje odgađanje"; komentirao je senator Grassley. "Ona ima priliku doći - mi vodimo odbor, ne njeni odvjetnici, ne demokrati", obrecnuo se i jedan od vodećih republikanskih senatora Lindsey Graham iz Južne Karoline.

S njim se složio i drugi republikanski senator, Bob Corker iz Tennesseeja, koji je u tweetu napisao: "Republikanci su pružili ruku u dobroj vjeri. Ako ne čujemo od obje strane u ponedjeljak, idemo glasati."

A ovu osjetljivu situaciju je na Twitteru komentirao i Donald Trump, na neuobičajeno suzdržani način i bez uobičajenih uvreda, ali opet tako da je poslao jasnu poruku kome vjeruje i što želi. "Vrhovni sud je jedan od glavnih razloga zašto sam izabran za predsjednika. Nadam se da republikanski glasači i drugi gledaju i proučavaju taktiku demokrata", napisao je Trump, aludirajući na to da je sve ovo podvala oporbenih demokrata kako bi se odgodio ili zaustavio izbor republikanskog vrhovnog suca.

Trump je stao u obranu Kavanaugha i uživo - nazvao ga je "besprijekornim sucem" i "velikim gospodinom", rekao da se "osjeća loše zbog njega", optužio demokrate da su iznijeli ove optužbe tek sada, prije samog glasanja za izbor suca, ali naglasio da "trebamo proći kroz proces" kako "ne bi bilo ni najmanje sumnje".

Trump i konzervativci protiv Mee Too pokreta?

Stoga bi brzi izbor suca Kavanaugha zadovoljio i Trumpa i brojne republikanske predstavnike i glasače koji također ovo vide kao oporbeni trik i koji žele zacementirati konzervativnu većinu u Vrhovnom sudu. No takav potez mogao bi izazvati kritike da Republikanska stranka ne želi provesti puni i pošteni proces u slučaju u kojem žena optužuje moćnog muškarca - što je potencijalno riskantno u političkoj klimi pokreta Mee Too, zaključuje CNN-ov analitičar. 

Također je upitno i hoće li republikanci, koji imaju vrlo tanku većinu u Senatu, uopće imati dovoljan broj glasova za Kavanaughov izbor. Senator Jeff Flake, otvoreni kritičar Trumpa, ranije je rekao da neće glasati za Kavanaugha bez prethodnog svjedočenja Ford. Senatorice Susan Collins i Lisa Murkowski također bi se mogle okrenuti protiv svoje stranke.

Nikako se ne može zanemariti ni da su samog Trumpa brojne žene optužile za seksualno napastovanje, iako to zasad nije donijelo predsjedniku SAD-a ni političke ni pravne posljedice. Ali na parlamentarnim izborima idućeg mjeseca demokrati bi mogli kapitalizirati na ovim optužbama i njihovom ignoriranju i steći većinu u Kongresu i Senatu, što Trump nikako ne želi.

Zasad, izbor ovog konzervativnog suca, za kojeg se spekulira da bi mogao glasati za rušenje savezne legalizacije prava na pobačaj i dalje visi u zraku. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.