Hoće li presuda protiv Googlea promijeniti internet kakav poznajemo?

Foto: Shutterstock, EPA

Nakon što je američki sud presudio da je Google prekršio antimonopolski zakon tako što je stvorio ilegalni monopol i postao zadana svjetska tražilica, mnogi se pitaju donosi li ova presuda promjenu interneta kakvog danas poznajemo i nazire li se kraj tržišnoj dominaciji ovog tehnološkog giganta. 

U razgovoru za Index stručnjaci su komentirali ovu presudu, osvrnuvši se na potencijalne promjene koje bi ona sa sobom mogla donijeti.

Vazdar: Ova presuda ima potencijal da promijeni internet kakav poznajemo

Konzultant za digitalne tehnologije Adrijan Vazdar kazao je Indexu da sudska presuda protiv Googlea svakako ima potencijal za značajnu promjenu interneta kakvog poznajemo, no ipak naglašava da te promjene neće biti trenutačne i jednostavne.

Uz to, ističe da ova presuda predstavlja važan trenutak u povijesti digitalnog tržišta jer se američka regulatorna tijela odlučuju suprotstaviti monopolističkim praksama jedne od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu.

"Google je godinama koristio svoj dominantni položaj na tržištu pretraživača i digitalnog oglašavanja kako bi zacementirao svoju kontrolu. Njegove poslovne prakse omogućile su mu da postane neizostavni dio svakodnevnog digitalnog života milijardi ljudi širom svijeta. Međutim ovakva dominacija u kapitalizmu ne prolazi nezapaženo te je postala predmetom antimonopolskih istraga i, konačno, ove sudske presude", kazao nam je Vazdar komentirajući presudu suda.

"Presuda će poslužiti kao upozorenje drugim kompanijama"

Kaže da je ova presuda značajna iz nekoliko razloga, a uz pokazivanje odlučnosti regulatornih tijela da se suprotstave monopolističkim praksama u tehnološkom sektoru, navodi i kako ona služi kao upozorenje drugim tehnološkim kompanijama.  

"Presuda pokazuje da su antimonopolski zakoni relevantni i da se mogu primijeniti na najmoćnije tehnološke kompanije. Smanjenje Googleove dominacije može otvoriti vrata za nove igrače na tržištu, što može rezultirati novim inovacijama i tehnološkim napretkom", kaže Vazdar no naglašava da je provedba ove presude upitna jer se očekuje da će Google uložiti žalbu, što može odgoditi provedbu presude.

"Osim toga, dugotrajne pravne bitke mogu imati ekonomske posljedice za Google i povezane industrije, što bi moglo utjecati na investicije i razvoj u tehnološkom sektoru", kaže.

Moguć ishod su inovativnije i raznovrsnije internetske usluge

Vazdar kaže kako bismo ovom presudom, ako bude provedena u punoj mjeri, mogli vidjeti povećanje konkurencije na tržištu pretraživača i digitalnog oglašavanja. Pojašnjava kako bi manji i srednji igrači mogli dobiti priliku za rast, što bi moglo rezultirati inovativnijim i raznovrsnijim uslugama. 

"Veća konkurencija obično vodi ka poboljšanju kvalitete usluga. Kako bi zadržali korisnike, pružatelji usluga morat će kontinuirano unapređivati svoje ponude, što može značiti bolje korisničko iskustvo, relevantnije rezultate pretraživanja i naprednije značajke", kazao nam je.

Moguć scenarij je i nestabilnost na tržištu

Međutim, kaže da bi, osim ovih pozivnih učinaka, promjene koje bi mogle uslijediti nakon presude mogle izazvati kratkoročnu nestabilnost na tržištu.

"Korisnici bi mogli doživjeti poteškoće dok se novi pružatelji usluga probijaju i prilagođavaju tržištu. Isto tako, povećana konkurencija može dovesti do fragmentacije tržišta, gdje različiti pružatelji usluga nude različite značajke i kvalitete usluga, što bi moglo zbuniti korisnike koji su navikli na jedno sveobuhvatno rješenje", kaže Vazdar.

Korisnici bi mogli dobiti pristup relevantnijim informacijama

Na upit što će ova značiti presuda za obične korisnike, Vazdar kaže da su konačni učinci na korisnike još uvijek neizvjesni. Između ostalog, navodi kako konkurencija može natjerati pružatelje usluga da poboljšaju svoje proizvode i usluge, što može rezultirati kvalitetnijim i relevantnijim informacijama. 

"Vjerojatnije je da će nove tehnologije, poput umjetne inteligencije (AI), imati značajniji dugoročni utjecaj na korisničko iskustvo nego ova presuda. AI već sada transformira način na koji korisnici pretražuju informacije, koriste digitalne asistente i komuniciraju online. Personalizacija, automatizacija i poboljšano korisničko sučelje su samo neki od načina na koje već sad AI unapređuje digitalne usluge.

Dugoročni utjecaji AI tehnologije će vjerojatno biti dalekosežniji. AI će nastaviti oblikovati budućnost interneta, donoseći revolucionarne promjene koje će unaprijediti korisničko iskustvo na način koji presuda protiv Googlea sama po sebi ne može postići", zaključuje Vazdar.

Morić: Moguće je da presuda potakne određene promjene

Stručnjak za kibernetičku sigurnost Zlatan Morić priča kako je Google često bio predmet pravnih izazova povezanih s različitim aspektima njegovog poslovanja, uključujući kršenja privatnosti, sporove o oglašavanju, intelektualnom vlasništvu i optužbe za monopolističko ponašanje, no da je unatoč brojnim tužbama i velikim kaznama nastavio s poslovanjem, često uz minimalne prilagodbe svojih praksi.

"To ukazuje na to da su kazne za Google vjerojatno percipirane kao planirani dio operativnih troškova", kaže.

"Što se tiče najnovije presude o monopolu, teško je sa sigurnošću reći hoće li ta odluka značajno promijeniti internet kakav znamo. Povijest pokazuje da Google ima sposobnost prilagodbe svojih poslovnih modela u skladu s pravnim zahtjevima bez značajnijeg utjecaja na korisničko iskustvo ili svoju dominantnu poziciju na tržištu.

Moguće je da će najnovija presuda potaknuti neke promjene u načinu na koji Google posluje, posebno ako presuda zahtijeva transparentniji pristup tržišnom natjecanju ili modificiranje njegovih algoritama pretrage i oglašavanja.

Međutim, ako se povijest ponovi, Google će vjerojatno platiti potrebne kazne i nastaviti s radom s možda samo površinskim prilagodbama. Ove promjene bi mogle biti na bolje, promovirajući veću konkurenciju i inovacije, ili na lošije, ako rezultiraju manjom efikasnošću i većom fragmentacijom tržišta. Nije vjerojatno da će temeljito promijeniti internet kako ga trenutno poznajemo", kaže.

"Obični korisnici vjerojatno neće primijetiti značajne promjene"

On ističe da se presude poput ove obično fokusiraju na to da se osigura fer tržišno natjecanje i zaštite interesi potrošača. S druge strane, kaže kako iskustvo pokazuje da velike korporacije poput Googlea imaju resurse i sposobnost prilagoditi se pravnim zahtjevima bez značajnih promjena u svojoj poslovnoj strategiji.

"Što se tiče utjecaja ove presude na nas obične korisnike, vjerojatno nećemo primijetiti značajne promjene u našoj svakodnevnoj upotrebi interneta. Googleove usluge, kao što su pretraživanje, Gmail i Maps, ostat će dostupne i funkcionalne kao i do sada.

Na temelju prethodnih iskustava, Google obično integrira takve prilagodbe bez velikog utjecaja na korisničko iskustvo. Stoga će za većinu korisnika internet nastaviti funkcionirati kao i prije, s mogućim postupnim poboljšanjima u pogledu transparentnosti", zaključuje Morić. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.