POVIJESNA ODLUKA Hong Kong zabranio trgovinu slonovačom

Foto: 123rf/FAH

ZASTUPNICI parlamenta u Hong Kongu danas su ogromnom većinom glasali za zabranu trgovine slonovačom, što je međunarodna organizacija koja je lobirala za zabranu nazvala “pojasom za spašavanje za slonove”.
 
Prema odluci hongkonškog parlamenta, prodaja slonovače postepeno će se ukinuti, s finalnim rokom 2021., javlja BBC. 
 
Prije samog glasanja, prosvjednici su se okupili ispred zgrade parlamenta s natpisima poput:  “Trebate li zaista štapiće od slonovače?”
 
"Pojas za spašavanje slonova"
 
“Gašenje ovog masivnog tržišta slonovačom pružilo je pojas za spašavanje slonovima”, rekao je Bert Wander iz Avaaza, međunarodne organizacije poznate po svojim virtualnim peticijama i kampanjama za ljudska prava i zaštitu prirode. 
 
Alex Howard iz ekološke organizacije WildAid nazvao je odluku "velikim trenutkom u povijesti zaštite slonova". Zastupnica hongkonškog parlamenta Elizabeth Quat upozorila je kako, iako je ovo "veliki dan" za slonove, "sad je na policiji da osigura da se zabrana ispravno implementira".  
 
Slonovača, koja se proizvodi od slonovih kljova, predmet je intenzivne trgovine u Hong Kongu više od 150 godina. Štoviše. Hong Kong se smatra najvećim tržištem slonovače na svijetu. Prema podacima koje je iznijela nevladina organizacija za zaštitu životinja Wild Aid Hong Kong, ova bivša britanska kolonija imala je zalihe od čak 670 tona slonovače kad je međunarodna trgovina ovim dragocjenim materijalom zabranjena 1989.
 
Lani zaplijenjeno 7.2 tone slonovače u Hong Kongu
 
Prema toj zabrani, samo slonovača koja je dotad pristigla u Hong Kong mogla se i dalje prodavati, ali aktivisti tvrde da je ta trgovina služila kao paravan za prodaju prokrijumčarene slonovače. Policija ove zemlje prošle godine zaplijenila je najveću količinu slonovače na svijetu - 7.2 tone.
 
Slična zabrana već je nedavno donesena u Kini, zbog čega su glavni kupci u Hong Kongu bili upravo kineski državljani, u postotku od preko 90 %.
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.