HRT: Sutlić ne želi novinarima dati otkaze, ali pravni postupak ne vodi on!

JANOS ROEMER, glasnogovornik HRT-a, medijskim je redakcijama poslao priopćenje kojim je reagirao na napise o izvanrednim otkazima za Roberta Zubera, Sanju Mikleušević Pavić, Lelu Knežević i Maju Sever. S HRT-a tvrde kako se glavni ravnatelj Vanja Sutlić ne slaže s bilo kakvim radikalnim mjerama, ali ističu da interni pravni proces ne vodi Sutlić već ravnatelj Hrvatskog radija Davor Mezulić.

> Zar smo sumnjali da će se Hloverka odreći Sutlića?

> Tema: Vanja Sutlić nazvao novinarku "četničkom kurvetinom"

S Prisavlja također stiže podsjetnik kako je postupak protiv četvero novinara koji su Indexu ispričali da je Sutlić nazvao Ivanu Dragičević Veličković "četničkom kurvetinom" zatražio ravnatelj HRT-a Blago Markota, dok će Sutlić svoju osobnu zadovoljštinu potražiti na sudu, kroz tužbe za tešku klevetu.

"HRT želi podsjetiti javnost da se postupak utvrđivanja činjenica u vezi s medijskim istupima četvero HRT-ovih zaposlenika vodi precizno po propisanim internim procedurama i posve u skladu sa zakonskim odredbama. Kao što je i objavljeno na novinarskoj konferenciji prošlog tjedna, kojoj su nazočili svi mediji, postupak je zatražio ravnatelj Hrvatske televizije (dakle, NE glavni ravnatelj HRT-a), a provodi ga ravnatelj Hrvatskog radija (kao zamjenik glavnog ravnatelja HRT-a, sa svim preuzetim ovlastima Glavnog ravnatelja)", stoji u HRT-ovom priopćenju.

Jučer je pravni proces bio okončan, a danas još traje

Roemer je u priopćenju novinarima "prenio" i mišljenje Vanje Sutlića. A ravnatelj HRT-a smatra da bi novinarima koje pokušava protjerati s Prisavlja bilo najbolje da se koncentriraju na svoje radne zadaće u cilju ispunjavanja HRT-ovih obaveza prema javnosti! Sutlić, naime, smatra kako interni pravni postupak neće niti njemu niti HRT-u umanjiti nanesenu štetu, te dodaje kako se on u isti postupak ni u zakonski obvezujuću proceduru ne može miješati dok god oni traju.

Vrlo je zanimljivo kako prema današnjem HRT-ovom priopćenju postupak i dalje traje, dok je u dopisu koji je jučer dobila podružnica Sindikata novinara pri HRT-u stajalo kako je on već okončan! U tom je dopisu, podsjećamo, pravna služba HRT-a zatražila od Sindikata da se slože s izvanrednim otkazom za četvero novinara, što su odbili i predstavnici Sindikata novinara i HND-a koji će sutra na ovu temu održati konferenciju za novinare.

Velikodušni Sutlić više nikome ne želi dati otkaz

Posebno zanimljiva je posljednja rečenica priopćenja, kroz koju Sutlić tumači javnosti kako je njegova dužnost bila disciplinirati "pobunjene" novinare, ali to ne znači da im želi dati otkaze: "Osobno je mišljenje g. Vanje Sutlića da bilo kakve radikalne mjere, uključujući i otkaze o kojima se u medijima piše, ne bi smjele biti primijenjene upravo stoga što je predmet optužbi on kao Glavni ravnatelj, dakle kao poslodavac koji na kraju mjere mora i provesti".

Informacije koje s Prisavlja dolaze danas u najmanju ruku su kontradiktorne onome što smo jučer mogli čuti od predsjednika HND-a Zdenka Duke, predsjednika HND-a pri HRT-u Nikole Kristića i predsjednice Sindikata novinara Gordane Galić, koji su za Index izjavili da je Sindikat novinara od HRT-u dobio zahtjev da se složi s gotovim rješenjem za izvanredni otkaz. Očito je Sutlić preko noći promijenio mišljenje, a pitanje je samo jesu li tome kumovali medijski napisi ili saznanje da je izgubio potporu "saveznika" na Prisavlju s obzirom da je čak i Hloverka Novak Srzić za Index kazala kako će zaštititi četvero novinara od otkaza.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.