HRT uvodi cenzuru navijača: Gasit će se ton kod vikanja "Ubij Srbina"

RAVNATELJSTVO HRT-a danas je raspravljalo o vrijeđanju igrača mlade nogometne reprezentacije Srbije u jučerašnjoj utakmici u Varaždinu te je pozvalo organizatore sportskih događaja i nadležne institucije da kazne one koji se ponašaju neprimjereno na sportskim terenima.

"Ravnateljstvo je pozvalo prvenstveno organizatore sportskih događaja, a potom i sve nadležne državne institucije, da u konkretnom, ali i svim drugim takvim slučajevima upotrijebe sva zakonom dopuštena sredstva kako bi se kaznili svi koji se na sportskim terenima ponašaju neprimjereno, pogotovo oni koji na bilo koji način šire bilo kakvu vrstu mržnje", piše u priopćenju HRT-a te se dodaje kako se komentator HRT-a ogradio od izgreda.

> "Treba odmah prekinuti sve utakmice kada se čuje i "Ubij tovara" i "Ubij purgera"

> Direktor srpske reprezentacije napadnut u Varaždinu: Udario sam jednog i bacio ga na tlo

Ipak , Ravnateljstvo smatra kako je trebalo reagirati ranije te je upozorilo novinare, urednike sportskih i drugih programa da se u takvim slučajevima treba reagirati pravodobno i nedvosmisleno. "Obvezuju se ekipe HRT-a koje realiziraju prijenose da tehnički osiguraju isključivanje neprimjerenog tona i da vode računa o tome da se izgrednici ne pojavljuju na ekranu, što je i europska praksa", piše u priopćenju čime se najavljuje cenzura parola kao što su "Ubij Srbina" ili pjevanje "Jure i Bobana" koje su se  i jučer mogle čuti sa tribina varaždinskog stadiona.

Sa HRT-a poručuju i kako izgrednicima na sportskim terenima nema mjesta u njihovom programu te da neće dopustiti da zbog njihovog ponašanja budu zakinuti pravi ljubitelji sportskih i drugih događaja. Danas su i saborski zastupnici osudili jučerašnja događanja u Varaždinu tijekom utakmice mladih nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije.

Vladajući najavljuju prekide utakmica

I oporba i vladajući su se složili kako je skandiranje "Ubij Srbina" vrijedno osude, a najžešći u tome je bio IDS-ovac Damir Kajin koji je rekao kako bi i Ustavom trebalo zaustaviti one koji nekažnjeno viču: "Ubij Mesića" i "Ubij Kajina" te koji skandiraju "Za Dom". Vladimir Šeks je ispred HDZ-a predložio da se odmah prekinu događanja na kojima se može čuti govor mržnje. Premijerka Jadranka Kosor najavila je promjenu Zakona o navijačima te da će se utakmice prekidati kada navijači počnu divljati i vrijeđati sa tribina.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok ograđuje se od divljačkih navijačkih skupina

Od navijačkog ispada u Varaždinu danas se ogradio i gradonačelnik Ivan Čehok koji je izrazio žaljenje što su navijačke skupine koje su došle u Varaždin "grubo iskoristile domaćinstvo grada za upućivanje divljačkih, rasističkih i krajnje uvredljivih poruka gostujućim navijačima, igračima i vodstvu reprezentacije Srbije prije, za vrijeme i nakon utakmice".

"Grad Varaždin i njegovi građani poznati su po svojoj mirnoći, gostoljubivosti i otvorenosti, te dobroj organizaciji sportskih natjecanja. Nemili događaji vezani uz utakmicu Hrvatske i Srbije te nesportsko i uvredljivo navijanje  bacaju sjenu i kaljaju ugled Varaždina i cijele Hrvatske", tvrdi Čehok i poručuje kako je Varaždin dužan uputiti ispriku reprezentativcima Srbije i svim članovima izaslanstva.

"Najoštrije osuđujemo i žalimo zbog incidentnog ponašanja grupe navijača koje nije i nikada neće biti dio varaždinske kulture ponašanja", poručio je gradonačelnik Varaždina.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.