HRT želi pretplatu naplaćivati i slijepima

Foto: Index, Hina

IAKO su godinama bili pošteđeni HRT-ove mjesečne pristojbe, slijepe osobe čiji je preostali vid sveden na svega do pet posto ubuduće bi je trebale plaćati. To proizlazi iz dopisa pristiglog u Hrvatski savez slijepih koji je potom o namjerama HRT-a obavijestio udruge, a HRT-u poslao dopis u kojem apeliraju da se takva odluka obustavi. Odgovor, međutim, nisu dobili, ali im se s terena (baš kao i Indexu) javljaju članovi koje je HRT obavijestio da su dužni plaćati pretplatu.

Naime, poštedu plaćanja pretplate godinama su imale slijepe osobe čiji je preostali vid do pet posto, a što je, praktički, potpuno sljepilo. Kako su nam pojasnili, osoba kojoj je preostalo pet posto vida u stanju je eventualno razlikovati svjetlo od potpune tame. A nekome na HRT-u je sinulo da bi bilo dobro naplaćivati pretplatu i njima, odnosno, poštedjeti samo one kojima je ostatak vida procijenjen na - nula posto.

Takvih je osoba (dakle, onih kojima je preostalo do pet posto vida) u Hrvatskoj oko četiri tisuće, što bi značilo da bi tim potezom HRT preko leđa svojih slijepih sugrađana inkasirao novih oko 320 tisuća kuna mjesečno. Upravo oni čine veći dio populacije slijepih kojih je u Hrvatskoj oko 6200.

Predsjednik Hrvatskog saveza slijepih, Vojin Perić, za Index je potvrdio kako im je još u veljači stigao spomenuti dopis od strane HRT-a te kako se HRT na njihovu zamolbu da odustanu od sporne inicijative - oglušio.

"Ako su u stanju svoje usluge prodavati nekome tko ih nije u stanju konzumirati, onda je to stvarno sramota", ogorčen je Perić.

A na Indexov upit, s HRT-a su javili sljedeće: "Obavješćujemo Vas da se odluka o visini mjesečne pristojbe za 2016. godinu, sastavni dio koje je i povlastice za određene kategorije obveznika plaćanja, nije mijenjala u odnosu na odluku za 2015. godinu. Slijepe osobe su oslobođene plaćanja pristojbe već dugi niz godina i ta se odredba nije mijenjala."

Međutim, s HRT-a mudro ne žele ići u detalje i objašnjavati svoje kriterije po kojima oni osobu doživljavaju slijepom. Naime, u iz dopisa koji su poslali Hrvatskom savezu slijepih jasno piše da u skladu s njihovom odlukom "pravo na oslobađanje u cijelosti od plaćanja mjesečne pristojbe ostvaruju samo  punoljetne 100% slijepe osobe", a što, citiramo, znači - isključivo osobe s oštećenjem vida 100% bez ostatka vida.

"Slijedom navedenog, svim Vašim članovima, 100% slijepim osobama, a našim obveznicima plaćanja mjesečne pristojbe, kojima je % sljepoće, odnosno % oštećenja vida manji od 100% (s % ostatka vida od 1 do 5%). a time nije sukladan ranije navedenoj Odluci, nismo u mogućnosti odobriti pravo na oslobađanje od plaćanja mjesečne pristojbe u cijelosti ili u visini od 50%"

Iz Saveza slijepih, a što se jasno vidi i u prepisci ustupljenoj Indexu, pokušavali su nadležnima na HRT-u rastumačiti da je u Hrvatskoj usvojena definicija sljepoće Svjetske zdravstvene organizacije po kojoj se  slijepom osobom smatra i učlanjuje u članstvo Saveza osoba koje imaju potpuni gubitak osjeta svjetla ili ostatak vida s korekcijom ili bez korekcije do 0,05 , te one osobe koje na boljem oku imaju suženo vidno polje na 5 stupnjeva oko fiksacijske točke.

"Drugim riječima, slijepim osobama smatraju se sve one osobe koje zadovoljavaju navedene kriterije i smatraju se članovima temeljnih udruga slijepih, pri čemu se ne smije zanemariti da upravo takvu ocjenu donose liječnici oftalmolozi", pokušali su rastumačiti iz Saveza.

Očito bezuspješno.

 

Pročitajte više