Hrvat Roko Žarnić ipak izabran za ministra u slovenskoj vladi

ZASTUPNICI slovenskoga parlamenta su za 48 glasova za i dva protiv danas izabrali profesora ljubljanskoga građevinskoga fakulteta Roka Žarnića za ministra okoliša. Nakon glasanja je Žarnić prisegnuo pred parlamentom te pozvao zastupnice da mu "znanjem i iskustvom pomognu u zahtjevnom poslu, u korist svih državljana Slovenije".

Novome ministru su podršku na glasanju dale sve koalicijske zastupničke stranke, a oporba je ostala suzdržana. Protiv Žarnića su bili u SNS-u gdje smatraju da osoba s dvojnim državljanstvom ne može biti ministar u slovenskoj vladi. Naime, Žarnić ima i hrvatsko državljanstvo.

Podsjetimo, prije nekoliko dana kontroverzni slovenski političar Zmago Jelinčič je oštro istupio na prijedlog premijera za imenovanje ministra za okoliš i prostor Roka Žarnića. "Žarnić je Hrvat, o tome govori njegovo prezime, a samo bi idiot dopustio da nam se Hrvati infiltriraju u vladu. Takvi bi članovi vlade ugrozili sigurnost države", rekao je Jelinčič u utorak za Slovenski radio.

Na Jelinčićev istup je reagirala vladajuća stranka premijera Boruta Pahora navodeći da je Jelinčič uvrijedio predsjednika vlade i kandidata za ministra, ali je povrijedio i temeljna ustavna načela koja priječe svaku diskriminaciju. "Njegov je istup šovinistički i ničim se ne može opravdati", zaključili su socijalni demokrati Slovenije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.