Hrvati sve više zovu, a sve manje šalju SMS poruke

PROŠLE je godine u hrvatskim mobilnim mrežama utrošeno gotovo 6 milijardi minuta ili za 6 posto više nego u godini prije. U fiksnim mrežama nastavio se pad broja utrošenih minuta, i to za 6,8 posto, s 5,18 milijardi minuta.

Za razliku od porasta broja utrošenih minuta, u mobilnim je mrežama prošle godine zabilježeno smanjenje slanja i SMS i MMS poruka u odnosu na prošlu godinu, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Tako su Hrvati poslali 3,5 milijardi poruka, što je za 8 posto manje nego prošle godine. Na godišnjoj razini zapravo je prvi put nastupio pad otkako ta usluga postoji. Još veći pad, od 13,8 posto, s 802 milijuna, SMS-ovi su imali u zadnjem, četvrtom tromjesečju prošle godine u odnosu na isto razdoblje 2008. MMS poruka tijekom cijele prošle godine bilo je oko 24 milijuna ili za 45 posto manje, ali su ipak u zadnjem tromjesečju zabilježile porast od 3,3 posto u odnosu na isto tromjesečje 2008. s 5,5 milijuna.

Potrošnja je narasla vezano uz pozive u Hrvatskoj, ali pala u međunarodnom prometu. Hrvatima je preskup roaming te je u fiksnim mrežama pad broja utrošenih minuta prošle godine zabilježen i u unutarnjem i u međunarodnom prometu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.