Hrvatska ima najbezvrjednije poljoprivredno zemljište u EU

Foto: Shutterstock

CIJENA obradivog poljoprivrednog zemljišta u EU drastično varira, od prosječno 47.290 eura po hektaru u Luksemburgu do 3661 eura po hektaru u Hrvatskoj. To pokazuju podaci statističke agencije EU, Eurostata, za 2021., a odnose se na 19 država članica EU.

Još nisu prikupljeni podaci iz 2021. za Nizozemsku, ali se može pretpostaviti da je najveća cijena upravo u toj državi jer je tamo 2020. prosječna cijena od 71.225 eur/ha bila uvjerljivo najveća u EU. Eurostatu još nedostaju podaci i za Belgiju, Njemačku, Cipar, Maltu, Austriju i Portugal.

Poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj je najjeftinije među državama. Regija s najjeftinijim zemljištem u EU je Gornji Norrland, koji se nalazi u Švedskoj, na krajnjem sjeveru kontinenta. Cijena obradivog zemljišta u toj regiji iznosi prosječno 1882 eura po hektaru.

Najskuplje u Jadranskoj Hrvatskoj, najjeftinije u Sjevernoj Hrvatskoj

Velike su razlike i unutar Hrvatske. EU dijeli države na NUTS2 regije, a Hrvatska je podijeljena na tri: Jadransku Hrvatsku, Sjevernu Hrvatsku i Panonsku Hrvatsku. Prosječna cijena obradivog poljoprivrednog zemljišta je najveća u Jadranskoj Hrvatskoj (5312 eur/ha), a najmanja u Sjevernoj Hrvatskoj (3171 eur/ha). Panonska Hrvatska je s cijenom od 3701 eur/ha tek malo iznad državnog prosjeka.

Cijena zemljišta ovisi o nizu faktora, nacionalnih razlika (kao što su zakoni), regionalnih razlika (kao što su klima i prometna povezanost) i lokalnih faktora produktivnosti (kvaliteta tla, nagib ili drenaža). Neki od faktora drastično podižu cijenu, kao što je navodnjavanje, koje povećava cijenu i do šest puta.

Tržišne snage ponude i potražnje, koje su određene i nacionalnim zakonima o stranom vlasništvu, također utječu na cijenu poljoprivrednog zemljišta. U konačnici se sve svodi na to koliko ljudi i kompanija želi kupiti određeno obradivo poljoprivredno zemljište s ciljem pokretanja proizvodnje.

Tako je prosječna cijena obradivog poljoprivrednog zemljišta u Jadranskoj Hrvatskoj (5312 eur/ha) veća od prosječne cijene na razini cijele Mađarske (5187 eur/ha). Iako su cijene u hrvatskim regijama među najnižima u EU, jeftinije zemljište nego u Sjevernoj Hrvatskoj se može pronaći u četiri regije Francuske (Franche-Comté, Bourgogne-Franche-Comté, Limousin, Burgundija), dvije regije Slovačke (Središnja Slovačka i Istočna Slovačka) i dvije regije Švedske (Gornji Norrland i Srednji Norrland).

Istječe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima

2020. je prosječna cijena obradivog poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj iznosila 3440 eur/ha pa je u 2021. cijena rasla za 6.4 posto. Početkom 2023. istječe moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, pa se može očekivati nešto veći rast cijene.

Ali i do sada su stranci mogli kupiti poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, samo su trebali otvoriti kompaniju registriranu u zemlji. Interes je ipak, kako pokazuju podaci o cijeni, slab do nikakav. Za sada nema naznaka navale na poljoprivredno zemljište u Hrvatskoj, a može se spekulirati da je najveća cijena u Jadranskoj Hrvatskoj jer se kupuje s nadom da će se jednoga dana zemljište pretvoriti u građevinsko.