Hrvatska je ovog ljeta puna megajahti

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

HRVATSKI turizam ove sezone doživio je procvat kakav turistički sektor nije mogao ni zamisliti u drugoj pandemijskoj godini. Tako u Hrvatskoj, prema riječima naših sugovornika iz nautičkog turizma, nikad nije bilo više megajahti. A upravo su one najskuplje, pa se i najbrže puni hrvatski proračun.

Da se proračun izvrsno puni, pokazali su i podaci da je hrvatsko gospodarstvo poraslo u drugom tromjesečju 16.1 posto na godišnjoj razini, što je prvi rast nakon četiri kvartala pada, i to najveći od 1996. godine, od kada Državni zavod za statistiku (DZS) prati te podatke.

>>Marić kaže da imamo povijesni rast

Tome su ponajviše pridonijeli turisti, a upravo su nautički turisti i najveći potrošači.

Dujmić: Za tjedan dana potrošnja po osobi s megajahte je oko 50.000 eura

Već je danima jedna od glavnih vijesti svih hrvatskih medija da Hrvatskom plovi proslavljeni košarkaš Michael Jordan, a tjedni najam njegove jahte stoji milijuna eura. Samo od najma jahte Hrvatska ostvaruje ogroman profit jer on na njega mora platiti Hrvatskoj PDV od 13 posto.

Dorijan Dujmić, vlasnik agencije BWA, koja se bavi uslugom i operativom za megajahte, u razgovoru za Index rekao je da Hrvatska nikad nije zaradila više od megajahti nego ove sezone.

"Prema dosadašnjim brojkama, i rujan nam je izuzetno popunjen. Očekuje se da ćemo, što se tiče broja jahti, premašiti čak i brojke iz 2019., i to za 20-ak posto. Imamo rekordnu sezonu megajahtaša. Već smo lani imali rekordnu sezonu što se tiče megajahtaša, a sad je još bolja, i to ne samo po količini jahti već i po njihovom zadržavanju u Jadranu i njihovoj potrošnji. Puno više se oslanjaju na lokalnu infrastrukturu. Sad imamo 450 megajahti, sve su iznad 24 metra. Nikad nije bilo toliko megajahti u Hrvatskoj", rekao nam je Dujmić.

Navodi kako je za tjedan dana potrošnja po osobi s megajahte oko 50.000 eura.

"Evo, pogledajte, sad je u Hrvatskoj megajahta Michaela Jordana od 70 metara. Barata se iznosom da je tjedan najma jahte milijun eura, a od toga Hrvatskoj ide 13 posto PDV-a, što znači da on daje Hrvatskoj 130.000 eura, i to samo za PDV od najma. U to nisu uračunati potrošnja, hrana, izlasci, izleti, trošak tjelohranitelja, a angažirao je hrvatske tjelohranitelje. Samo računajte koliko on ostavlja Hrvatskoj", istaknuo je Dujmić za Index.

>>Košta milijun eura tjedno: Ovo je jahta na koju se Michael Jordan ukrcao

Navodi kako je gruba procjena da će u Hrvatskoj do kraja sezone biti oko 1000 megajahti, plovila iznad 24 metra.

Klisović: U srpnju je charter-turizam bio bolji nego u srpnju 2019.

Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter, za Index kaže da je, prema statistici koju je dobio od Ministarstva mora i prometa, broj noćenja charter-gostiju od 01.01. do 31.07. bio 1.327.131, što je pad od 23% u odnosu na 2019., kad je ostvareno 1.730.601 noćenje na charterima.

No, kad se gleda samo srpanj, onda je Hrvatska ostvarila rast, iako mali, od jedan posto u odnosu na srpanj 2019. godine. U srpnju 2019. na charterima je ostvareno 670.885 noćenja, a 2021. 677.087 noćenja.

"Sam 8. mjesec je odlično popunjen, jedrilice su nam pune, a takva je najava i za ostatak sezone i postsezone pa se razlika u odnosu na 2019. svaki mjesec smanjuje. Ukupna realizacija će, naravno, ovisiti o razvoju covid-situacije kroz 9. i 10. mjesec. Booking je odličan, sad je poanta to odraditi do kraja, da ne bude lanjske reprize. Sad imamo priliku imati dobru sezonu unatoč lošijoj predsezoni, no od kraja lipnja se sve skupa probudilo. Hoće li biti na nivou 2019. ili nešto ispod, to je manje bitno", rekao je Klisović za Index.

Navodi i kako je zadnje dvije godine na charterima zamijećen i priljev gostiju iz apartmana i hotela, koji dosad nisu bili nautički gosti.

"U pandemiji su ti gosti prepoznali plovila kao najsigurnija mjesta. Lani se povećao i udio Hrvata", rekao nam je Klisović na kraju.

Pročitajte više