Hrvatska konačno kreće prema vlastitom svemirskom programu

Montaža: ESA/Index

HRVATSKA bi uskoro trebala potpisati sporazum koji bi je trebao uvesti u elitno društvo zemalja članica i suradnica Europske svemirske agencije (ESA), objavila je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. 

Naime, prijedlog Odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između hrvatske vlade i Europske svemirske agencije o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe prošao je sve koordinacije vlade, tako da na njezinoj sljedećoj sjednici predstoji samo formalno prihvaćanje Odluke.

Europska svemirska agencija broji 22 države članice, od kojih je 20 članica EU-a, a također ima sporazume o suradnji s dodatnih 7 država članica EU-a (Slovenijom, Ciprom, Latvijom, Litvom, Maltom, Slovačkom i Bugarskom). Hrvatska je jedina država članica EU-a koja s ESA-om još uvijek nema formaliziranu suradnju.

„Mislim da je ovo veliki iskorak za Hrvatsku. Kao i kod pridruženog članstva u CERN-u, članstvo u ESA-i podrazumijeva iskorake u znanosti, obrazovanju, ali i gospodarstvu. Naše će tvrtke biti korak bliže aktivnom sudjelovanju u high-tech gospodarstvu 21. stoljeća“, kaže Divjak.

Prema MZO-u plan je da se Sporazum o svemirskoj suradnji u mirnodopske svrhe potpiše do kraja 2017. godine, nakon što prođe postupak formalnog usvajanja na Vladi RH, ali i na svim koordinacijskim tijelima ESA-e.

Visoka tehnologija i nacionalna svemirska strategija
 
Umrežavanje hrvatske znanosti i gospodarstva u visokorazvijene svjetske krugove preduvjet je za snažniji razvoj istraživačkog, inovacijskog i gospodarskog potencijala Republike Hrvatske. Svemir je jedno od područja na kojima Ministarstvo znanosti i obrazovanja nastoji umrežiti hrvatsku znanost i gospodarstvo na međunarodnoj razini te je u tom pogledu suradnja s Europskom svemirskom agencijom (ESA-om) nezaobilazna.

Suradnja s ESA-om ostvaruje se kroz tri stupa, a ovaj Sporazum otvara put prvostupnoj suradnji. Njime se omogućava razmjena informacija između Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije putem sastanaka, radionica, programa obuke i kroz primjenu specifičnih podataka, kao i korištenje pomoći ESA-e pri sastavljanju nacionalne svemirske strategije. U ovom prvom razdoblju države potpisnice nisu dužne plaćati financijski doprinos Europskoj svemirskoj agenciji. Osim znanstvenog, dugoročan interes Hrvatske u pogledu suradnje s Europskom svemirskom agencijom je i gospodarske prirode, budući da je oko 90 % proračuna Europske svemirske agencije planirano za ugovore s europskom industrijom. Stoga se očekuje da će Sporazum otvoriti nove poslovne mogućnosti za gospodarske subjekte iz Hrvatske.
 
Među područjima na kojima bi se surađivalo su: znanost o svemiru, naročito astronomija i astrofizika, istraživanje Sunčevog sustava i solarne zemaljske fizike; istraživanja i primjene promatranja Zemlje, naročito praćenje stanja okoliša, meteorologije, aeronomije i geoinformatike te upravljanje katastrofama; telekomunikacije, uključujući i demonstracije usluga, kao i satelitsku navigaciju; istraživanja mikrogravitacije, posebice biologije i medicine svemira te obrade materijala; razvoj tehnologije, uključujući softver i hardver; inženjerstvo i korištenje infrastrukture na tlu.