Hrvatska liječnica među dobitnicima međunarodne nagrade

Foto: medis-awards.com

MARTINA TOMIĆ iz Klinike za oftalmologiju, dijabetes, endokrinologiju i bolesti metabolizma Vuk Vrhovac KB-a Merkur sa znanstveno-istraživačkim radom s područja oftalmologije jedna je od devet dobitnika ovogodišnjeg natječaja 9. International Medis Awards for Medical Research.

Riječ je o natjecanju koje devetu godinu zaredom nagrađuje vrhunska znanstvena postignuća liječnika i farmaceuta iz devet zemalja srednje i jugoistočne Europe za devet medicinskih područja.

Liječnica Matina Tomić prva je autorica članka "HDL kolesterol zaštitni je prediktor u razvoju i progresiji retinopatije kod dijabetesa tipa 1, 15-godišnja studija praćenja", a rad je objavljen u u časopisu Diabetes Research and Clinical Practice.

"Jako sam sretna i uzbuđena zbog ove iznimno važne nagrade. Svi koji me poznaju, jako dobro znaju da je medicina moja životna strast. U Klinici Vuk Vrhovac radim od 1998. godine.

Od tada su svi moji interesi usmjereni na dijabetes i njegove kronične komplikacije. Posljednjih desetak godina, razvojem transplantacijske medicine, dijabetička bubrežna bolest više nije veliki problem. Međutim, dijabetička bolest oka, osobito dijabetička retinopatija i dalje je vodeći uzrok sljepoće koja se može spriječiti u odraslih radno sposobnih osoba s dijabetesom tipa I, a također je povezana s povećanim rizikom od po život opasnih sistemskih vaskularnih komplikacija, uključujući moždani udar, koronarnu bolest srca i zatajenje srca.

Stoga je utvrđivanje početka i progresije dijabetičke retinopatije ključno za smanjenje invaliditeta i mortaliteta u ovih bolesnika", izjavila je dr. Tomić.

Hrvatska je imala još dvoje finalista

Na natječaju je uz Tomić sudjelovalo još dvoje hrvatskih finalista - u kategoriji pulmologija i alergologija Marko Lucijanić iz KB-a Dubrava te u kategoriji reumatologija Petra Šimac sa Zavoda za kliničku imunologiju i reumatologiju, Klinike za unutarnje bolesti, KB-a Split.

Prijaviti se na natječaj mogli su liječnici i farmaceuti koji su svoje znanstvenoistraživačke radove objavili u najprestižnijim znanstvenim publikacijama, tj. onima s faktorom utjecaja većim od 1500.

Stiglo je 238 prijava iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, a uvjete kandidacije zadovoljilo je 185 prijava koje je ocijenio međunarodni stručni žiri te odabrao 18 finalista, među kojima je devet pobjednika.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.