"Hrvatska nije potrošač nego izvoznik sigurnosti"

"HRVATSKA je već dokazala da je izvoznik sigurnosti, a ne samo potrošač i uopće ne sumnjam kako će to nastaviti dokazivati", kazao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer u razgovoru koji je objavio HTV, te pohvalio hrvatske vojnike koji su sudjelovali u misijama u Afganistanu. "Hrvatska se pridružila NATO-u, jedinstvenoj obitelji demokratskih zemalja i to je za nju velik uspjeh", rekao je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza.

Upitan da komentira slovensku blokadu zbog koje je pristupanje NATO-u do zadnjeg trena bilo upitno, De Hoop Scheffer se poslužio starom poslovicom i kazao kako je "sve dobro što se dobro svrši". "Važan je samo krajnji rezultat. ne želim govoriti o poteškoćama s kojima smo se susretali posljednjih mjeseci", rekao je glavni tajnik i čestitao Hrvatskoj jer će biti uključena u glavne političke rasprave na predstojećem summitu.

"NATO, pa tako i Hrvatsku, sad očekuje puno posla. Na tom summitu nas čekaju brojna pitanja koja moramo razmotriti samo u dan i pol", kazao je De Hoop Scheffer i poručio svim ostalim potencijalnim kandidatima kako ulazak u NATO treba zaslužiti. "Načelo otvorenih vrata i dalje vrijedi, jednako kao što je vrijedilo kad je Hrvatska započela svoj trnoviti put prema NATO-u".

J.C.
Foto: AFP

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.