Hrvatska pošta kupuje Tisak?

Foto: Tisak,Igor Kralj/PIXSELL, Index

HRVATSKA pošta, po svemu sudeći, sprema se od Agrokora preuzeti lanac kioska Tisak.

Iako potvrdu te informacije nismo mogli dobiti ni iz Hrvatske pošte, ni iz Agrokora, da se tako nešto sprema može se iščitati iz oglasa objavljenog u Oglasniku javne nabave Narodnih novina, u kojem Hrvatska pošta traži “Usluge savjetovanja u preuzimanju gospodarskog subjekta”.

Vrijednost posla Hrvatska pošta procjenjuje na 1,5 milijuna kuna, a gospodarski subjekt koji namjeravaju preuzeti, kako navode u oglasu, ima oko 3500 zaposlenih i oko dvije milijarde kuna prometa te je iz Zagreba. Kako u Zagrebu, a ni u Hrvatskoj, nema puno firmi s prometom u milijardama i tolikim brojem zaposlenih, nije teško pretpostaviti da se radi upravo o Tisku.

Pošta: Razmatraju se mogućnosti preuzimanja subjekata sa snažnim potencijalom sinergijskih efekata

Upitali smo Hrvatsku poštu namjeravaju li preuzeti Tisak, no očekivano, nismo dobili konkretan dogovor.

“Hrvatska pošta sukladno strategiji Pošta2022. ostvaruje organski rast u okvirima temeljnog poslovanja, a na temelju snažnog investicijskog vala očekujemo da isti bude još izraženiji u razdoblju ispred nas. Kao kompanija koja ima mnoge kompetencije i potencijale razmatramo i investicije u anorganski rast, a kako bi dali novu dimenziju rasta Hrvatske pošte. Cilj je osnažiti temeljno poslovanje kompanije, unaprjeđivati logističke kapacitete te jačati tržišnu poziciju. U smislu anorganskog rasta razmatraju se mogućnosti preuzimanja gospodarskih subjekata sa snažnim potencijalom sinergijskih efekata. U ovom trenutku ne možemo izlaziti s više detalja obzirom da se radi o kompleksnom procesu koji je tek u inicijalnoj fazi analize potencijala na tržištu. Angažman konzultanata u takvom procesu osigurava stručnu i neovisnu podršku. O konkretnom ćemo vas pravovremeno obavijestiti obzirom da se radi o povjerljivim informacijama”, stoji u odgovoru Hrvatske pošte.

Tisak ima oko 1000 kioska po cijeloj zemlji

Tisak na neki način ima slično poslovanje kao i Pošta. Ima oko tisuću kioska rasprostranjenih po cijeloj zemlji, veliku logističku mrežu koja svakodnevno dostavlja novine, a zanimljivo, imaju i dostavu paketa te se na svojim stranicama hvale da su “jedina distribucijska kuća koja svaki proizvod može u roku od 24 sata distribuirati na bilo koje mjesto u Hrvatskoj, 365 dana u godini”.

Hrvatska pošta 2017. godine imala je prihode 1,66 milijardi kuna, bruto dobit oko 86 milijuna kuna te oko 9000 zaposlenih.

Tisak je iste godine imao prihode od 2,06 milijardi kuna, gubitak od 366 milijuna kuna te je godinu završio s 3650 zaposlenih.

Upit o mogućoj prodaji Tiska poslali smo i Agrokoru, no do objave teksta nismo dobili odgovor.

NADOPUNA u 18:39

Naknadno smo dobili i odgovor od Agrokora, u kojem kažu da u ovom trenutku ne razmatraju prodaju kompanija iz svog sastava te da će svaka eventualna odluka o prodaji biti na novim vlasnicima

"Agrokor u ovom trenutku ne razmatra prodaju kompanija, sav fokus izvanredne uprave je na početku implementacije nagodbe vjerovnika i nikakvih prodaja ne može biti dok nova grupa ne počne s radom i zaživi. Svaka eventualna prodaja će biti odluka novih vlasnika", stoji u odgovoru izvanredne uprave Agrokora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.