Hrvatska pozvala sve Hrvate u inozemstvu da se što prije vrate

Foto: HINA/ Damir SENČAR/ ds

HRVATSKE vlasti pozvale su u petak sve svoje državljane u inozemstvu koji se namjeravaju vratiti u Hrvatsku da to učine što prije zbog mogućih poremećaja u zračnom prometu izazvanih globalnim širenjem koronavirusa.

Ako se hrvatski državljani nađu u situaciji prekinutog redovnog zračnog prometa mogu se javiti nadležnim veleposlanstvima i konzularnim uredima RH u zemlji u kojoj se nalaze, poručuje u petak Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. 

Hrvatski državljani u inozemstvu upozoravaju se da zbog pandemije koronavirusom (COVID-19) avioprijevoznici nerijetko i bez prethodne najave otkazuju sve veći broj međunarodnih letova.

Onima koji se nalaze u državama gdje su komercijalni letovi i druge vrste prijevoza još uvijek dostupni, MVEP preporučuje da se vrate u Hrvatsku ako ne planiraju boravak nepredviđene duljine u zemlji u kojoj jesu.

Hrvatski državljani koji se nalaze u trećim državama (izvan Europske unije) mogu se javiti nadležnom veleposlanstvu ili konzularnom uredu Republike Hrvatske u državi u kojoj se nalaze (http://www.mvep.hr/hr/predstavnistva/dmkurh-u-svijetu/), a ako u državi u kojoj se nalaze Republika Hrvatska nema svoje veleposlanstvo ili konzularni ured, mogu se obratiti Delegaciji Europske unije u toj državi (https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/area/geo_en) za pomoć i informacije o povratku u Republiku Hrvatsku.

Mreža diplomatsko-konzularnih predstavništva RH, koja su na raspolaganju od 0 do 24 sata, neumorno radi na povratku hrvatskih državljana, često u suradnji s drugim državama članicama Europske unije, naglašava MVEP.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.