Hrvatska treća u svijetu po broju donora organa

U HRVATSKOJ u posljednje dvije godine smanjene su liste čekanja na transplantaciju organa. Broj darivatelja organa povećan je za 34 posto, a broj transplantacija za 31 posto. U tri godine članstva u Eurotransplantu, Hrvatska se popela u sam svjetski vrh po broju donora. Još 2000. godine imali smo manje od tri donora na milijun stanovnika, a danas ih je više od 18 na milijun stanovnika, što nas stavlja na treće mjesto u svijetu po broju donora, piše Novi list.

Od svih zemalja članica Eurotransplanta, u Hrvatskoj se najkraće čeka na transplantaciju jetre, a i multiorganska transplantacija bubrega i gušterače među najuspješnijima je u svijetu.

Prošle godine je u Hrvatskoj transplantirano ukupno 265 organa, a u prvih pet mjeseci ove godina bilo je 24 posto više presađivanja u odnosu prema istom razdoblju prošle godine. Za usporedbu, tijekom 2000. godine u Hrvatskoj su pacijentima presađena svega 42 organa, a 2004. godine samo na presađivanje bubrega čekalo je više od 1.000 osoba.

U travnju oboren rekord u presađivanju organa

U travnju su oboreni svi rekordi u presađivanju organa u Hrvatskoj: ukupno 18 osoba dobilo je priliku za novi ili bolji život od kojih je devet osoba dobilo bubreg, tri osobe srce, četiri jetra, a po jedna pluća i gušteraču te jedna gušteraču i bubreg. Transplantacije su se odvile u gotovo isto vrijeme u pet hrvatskih bolnica i to u KBC-u Rijeka, Zagreb i Split, Kliničkoj bolnici Sestre milosrdnice te Općoj bolnici Dubrovnik, gdje su sa šest umrlih osoba organi presađeni u nekoliko transplantacijskih centara. Čak 15 organa presađeno je hrvatskim pacijentima, a četiri su poslana u Eurotransplant te su proslijeđena u Njemačku i Austriju.

KB Merkur je godinama bio u vrhu po broju transplantacija organa dok su ove godine najboljim donorskim bolnicama proglašene KB Sestre milosrdnice i OB Varaždin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.