Čuđenje u BiH: Ako je Hrvatska u krizi, kako to da nama daje 310 milijuna kuna?

U BOSNI I HERCEGOVINI se pitaju kako objasniti odluku hrvatske Vlade da u kriznoj godini poveća izdvajanja za susjednu državu, to jest, ulaganja u BiH? Portal biznis.ba navodi da je vlada Ive Sanadera, unatoč kataklizmičnim ekonomskim predviđanjima za Hrvatsku i vijestima o svakodnevnom otpuštanju 150 zaposlenika, napravila upravo "nevjerojatan potez" i za više desetaka milijuna kuna povećala izdvajanja za Hrvate u BiH u 2009. u odnosu na budžetska izdvajanja u 2008. godinu.

Osim što su im motivi nejasni, skeptični su i da je to volja naroda pa autor teksta navodi kako bi hrvatski građani "koji postaju predmetom ovrhe, žrtvom skupih kredita i najposlije, gubicima radnih mjesta, ali i kompanije koje ostaju bez posla - mogli vrlo lako podići proteste protiv iznimno velikih budžetskih davanja za Hrvate u BiH".

"Najveći dar koji RH može dati Hrvatima BiH"

Čude se i što ministar financija ne samo da tu činjenicu ne prikriva, očito se ne pribojavajući negativnih reakcija, nego se još i hvali potporom projektima u BiH te prenose njegovu izjavu:

"Usprkos financijskoj krizi mi ćemo dovršiti kampus Sveučilišta u Mostaru i mislim da je to najveći dar koji RH može dati Hrvatima BiH. Uz to, iz proračuna će i ove godine biti izdvojeno 130 milijuna kuna pomoći za projekte Hrvata u BiH".

Navode da se hrvatska Vlada prošle godine obvezala preuzeti kreditni aranžman od 180 milijuna kuna za drugu fazu dovršetka mostarskog sveučilišnog kampusa koji bi u najvećem dijelu trebao biti završen u ovoj godini. Pridoda li se tome novac izdvojen u proračunu za 2009., Hrvatska će u ovoj godini realizirati čak 310 milijuna kuna za projekte Hrvata u BiH.

A.B.
Foto: Index/ Ljubuski.info

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.