Hrvatski državljani sutra bi trebali preuzeti djecu od imigracijske službe

Foto: Staf Media Consultancy/Pixsell

NAKON što je osmero Hrvata u Zambiji oslobođeno optužbe za trgovinu ljudima, trebali bi se s posvojenom djecom vratiti u Hrvatsku.

No, nedavno je stigla informacija da imigracijska služba odbija vratiti Hrvatima djecu. Rekla je to zambijska novinarka za 24sata pozivajući se na izjave odvjetnika.

Kako je objavio HRT, pozivajući se na izjave veleposlanika Tomislava Bošnjaka, naši su državljani dobili natrag svoje putovnice, no danas nije bilo vremena za preuzimanje djece u Centru za socijalnu skrb, te je preuzimanje predviđeno za sutra ujutro nakon čega je je predviđen izlazak svih hrvatskih državljanja iz Zambije i povratak u Hrvatsku.

Veleposlanik će biti s njima sve dok ne otputuju.

Odvjetnik ranije: Hrvati se s djecom mogu vratiti u svoju zemlju

Odvjetnik Kelvin Silwimba ranije je rekao da su Hrvati oslobođeni te da se sada s djecom mogu vratiti u svoju zemlju.

I državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa Vedrana Šimundža Nikolić kazala je da su Hrvati oslobođeni i možda će već danas sa svojom posvojenom djecom doći u Hrvatsku.

Podsjetimo, osmero Hrvata uhićeno je prije sedam mjeseci u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Sud ih je danas oslobodio jer optužba nije uspjela dokazati navode iz optužnice.

Hrvati nisu davali izjave ispred sudnice

Četiri hrvatska para nisu davala izjave ispred sudnice za razliku od imigracijske službenice Glorije Sakulenge koja je također oslobođena svih optužbi. Sakulenga je rekla novinarima da je "pravda prevladala i da pravda uvijek mora prevladati".