Hrvatski konzul u Švicarskoj još nije smijenjen: Čeka se Mesićev potpis

"MINISTARSTVO vanjskih poslova i europskih integracija i Vlada Republike Hrvatske pokrenuli su postupak razrješenja počasnog konzula Walda Bernasconija, te sa svoje strane obavili sve potrebne procedure u ovom postupku. Prijedlog za razrješenje poslan je Uredu Predsjednika Republike", stoji u odgovoru glasnogovornika ministarstva Gordana Jandrokovića iz kojeg je razvidno kako je Bernasconi i dalje obnaša dužnost počasnog konzula Hrvatske u Švicarskoj.

Kosor odmah, Mesić čeka?

Prema ranijem odgovoru Ureda Predsjednika Stjepana Mesića čini se kako bi Bernasconi mogao biti konzul sve do okončanja sudskog postupka, unatoč tome što je i premijerka Jadranka Kosor naredila ministru Jandrokoviću da hitno smjeni Bernasconija.

"Predsjednik Mesić nikada ne komentira postupke bilo policijskih, bilo pravosudnih institucija koji nisu okončani", glasi odgovor za Index kojeg smo dobili iz Ureda za odnose s javnošću predsjednika Stjepana Mesića. 

Podsjetimo, Index je otkrio aferu oko počasnog konzula Republike Hrvatske u Švicarskoj Walde Bernasconija koji se tereti za prevaru i pogrešnu primjenu medicinske profesije zajedno s deset kolega liječnika. Četvorici se sudi, uključujući hrvatskog konzula, i za seksualno nasilje nad 12-godišnjom pacijenticom u klinici Breganzona. Jedan od najvećih skandala u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, ministar Jandroković trudio se zataškati sve do posljednjeg trenutka, a da je tome zaista tako dokazuje prepiska između Indexa i Ministarstva koja se vodila na dan kada smo objavili priču.

Najam vile u Luganu

Jandroković je prvih dana afere naglašavao da nije ništa sporno te da će pričekati okončanje sudskog postupka, međutim reagirala je premijerka Jadranka Kosor oštrim zahtjevom za smjenu.

Na kraju ostaje pitanje i korištenje vile u Luganu koja se koristila kao konzulat Hrvatske, no po tom pitanju iz Jandrokovićeva ministarstva odgovaraju kako Hrvatska nikada nije plaćala najam vile.

"Nakon razrješenja s dužnosti počasnog konzula gospodin Bernasconi sam će odlučiti da li će nastaviti s privatnim najmom prostora ili ga otkazati. Dakle, još jednom ističemo – Republika Hrvatska nije plaćala najam prostora počasnog konzulata, a niti je gospodin Bernasconi dobivao bilo kakvu naknadu od Republike Hrvatske za obavljanje poslova počasnog konzula. Napominjemo pritom kako je samostalno osiguravanje prostora za rad uobičajena praksa i kod svih drugih počasnih konzula", ističu u MVPEI-a u odgovoru za Index.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.