Hrvatski političari imaju daleko najveće plaće u regiji

HRVATSKI političari, predsjednik, premijerka, ali i zastupnici u Saboru imaju daleko najveće plaće od zemalja bivše Jugoslavije. Usporedba plaća među političarima seže toliko daleko da primjerice šef zastupnika HDZ-a Andrija Hebranga ima daleko veću plaću od predsjednika srpske vlade ili premijera Crne Gore.

Hebrang po plaći "šiša" premijere

Prema izračunu do kojega je došao dnevni list Vijesti iz Podgorice premijer Crne Gore Igor Lukšić ima plaću 1.885 eura, dok premijer Srbije Mirko Cvetković "životari" sa 1.329 eura. Hebrang tako prima oko 2000 eura, dok Kosor ima gotovo 3 tisuće eura plaću.

Milanović "šiša" predsjednike

Plaća predsjednika Srbije Borisa Tadića iznosi 1.450 eura, dok hrvatski predsjednik Ivo Josipović na kraju mjeseca primi 2.792 eura, bošnjački član predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović 2.646 eura, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik 2.467 eura, uspoređuju kolege iz Vijesti. To je gotovo sve u rangu šefa oporbe u Saboru Zorana Milanovića koja ima oko 2.500 eura. 

Plaće u parlamentu BiH su u prosjeku malo ispod 2000 eura, a u Srbiji oko 1.300 eura pa Hrvatski sabor za političare u regiji izgleda kao "obećana zemlja Amerika". 

Više i od Mađara

Kako je već ranije objavljivano plaće hrvatskih zastupnika veće su od primanja, primjerice, kolega u Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj koji su već u Europi no ipak manje od slovenskih gdje političari primaju u prosjeku oko 3,5 tisuća eura.

Valja naglasiti da su zastupnici u Hrvatskom saboru tijekom 2010. godine radili ukupno 92 dana. Toliko je trajalo ukupno pet sjednica koje su održane ove godine, što znači da saborski zastupnici rade gotovo tri puta manje od prosječnog hrvatskog radnika koji godišnje ima 240 radnih dana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.