Hrvatski startup za robotiku dobio gotovo 5 milijuna kuna

Matija Kopić i Milan Račić Foto: Gideon Brothers

GIDEON BROTHERS, hrvatski startup za robotiku, primio je investiciju od gotovo pet milijuna kuna (765 tisuća dolara), a u njih je uložio suosnivač TransferWisea Taavet Hinrikus.

Gideon Brothers nedavno je osvojio nagradu Founders Foruma, AI European Rising Star, u konkurenciji 150 startupova iz 36 zemalja. Radi se o natjecanju u kojem sudjeluju startupovi koji se bave automatizacijom i umjetnom inteligencijom.

>Lijepa priča nedjeljom: U Hrvatskoj se stvara najveći tim za izradu robota u Europi

Ovaj hrvatski startup, koji su osnovali Matija Kopić, Milan Račić, Josip Ćesić, Edin Kočo i Kruno Stražanac, danas na lokacijama u Zagrebu i Osijeku okuplja oko 40 vrhunskih stručnjaka za robotiku. Jedan su od najvećih timova te vrste u Europi.

Rade na lokacijama u Zagrebu i Osijeku

Otprilike tri četvrtine tima Gideon Brothersa smješteno je u Zagrebu, ostatak u Osijeku, a među vrhunskim inženjerima s međunarodnim iskustvom - neki su radili i u velikim kompanijama poput Googlea ili Microsofta - imaju i pet doktora znanosti.

Prošlu godinu Gideon Brothers radio je na razvoju čovjekolikog robota Rosie, koji služi za pomoć u kući. To im je bilo neprocjenjivo iskustvo, donijelo im je nova znanja i reputaciju - ukratko, to im je bio dobar start, no od početka godine kompanija je posvećena isključivo razvoju svojih proizvoda.

Iako su roboti u industriji prisutni već desetljećima, razvoj moderne robotike i novih generacija robota odvija se nevjerojatnim brzinom, a postaju i sve jeftiniji, pa tako i sve dostupniji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.