Hrvatskoj postavljen 21 uvjet za zatvaranje pregovora s EU: Može li ih ispuniti?

U DOKUMENTU Europske Unije nalazi se 21 uvjet koji Hrvatska mora ispuniti želi li do kraja godine zatvoriti poglavlje Pravosuđe i na početku sljedeće godine potpisati pristupni ugovor s EU. U dokumentu se navodi da se više od devedeset posto neriješenih stavki tiče Vlade, politike koju provodi i sredstava koja ulaže u treću granu vlasti, piše Večernji list.

Uvjet za zatvaranje poglavlja Pravosuđe i temeljna ljudska prava je javna uprava. Naime, od Hrvatske se zahtijeva da depolitizira državne službe, stvori zakonsku osnovu za stvaranje profesionalne državne službe te joj se sugerira da će to postići novim platnim sustavom. Do kraja godine namještenici po ministarstvima trebali bi biti plaćeni po rezultatima rada, a to bi im bilo i mjerilo za napredovanje.

"Novinari i urednici ne smiju biti pod političkim pritiskom"

EU upozorava Hrvatsku i da osobitu pozornost obrati istragama i sudskim postupcima u vezi sa zastrašivanjem novinara i nasiljem nad njima, ponajprije novinarima koji se bave istraživanjem slučajeva korupcije i organizirana kriminala. "EU poziva Hrvatsku da osigura da urednici i novinari ne budu pod političkim pritiskom na državnoj i lokalnim razinama", stoji u dokumentu.

Dalje se navodi da se treba povećati učinkovitost policije te da će se to postići ako se depolitizira, ako se poradi na većoj profesionalnosti policajaca i ako se imenovanja budu temeljila na rezultatima. Policiji se prigovara da je nestručna, osobito za predmete financijskih kaznenih djela. Policiji se zamjera i nedovoljno sredstava za rad, loša tehnička opremljenost, i to s naglaskom na policijski USKOK.

Od Hrvatske se kako u dokumentu stoji, traži da potpuno promijeni sustav regrutiranja sudaca i otvori još i posebnu državnu školu koju će nakon Pravnog fakulteta kandidati morati završiti. Među političkim je problemima i potreba za izmjenom Zakona o financiranju političkih stranaka, i to tako da se on proširi i na predizborne kampanje. Od Vlade se traži da osigura tehničke uvjete za rad sucima i tužiteljima. Suradnja s Haagom je također jedan od ključnih elemenata kod zaključivanja tog poglavlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.