Hrvoj-Šipek: Nisam pogriješila što sam zatražila ostavku Marušić

Foto: Hina

GLAVNA državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek je, dolazeći na sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe, izjavila kako nije pogriješila što je zatražila ostavku donedavne ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić. Odgovarajući na novinarska pitanja dok je ulazila u dvoranu, Hrvoj-Šipek kazala je i kako Marušić nije došla na današnju sjednicu Odbora, na koju je bila pozvana, jer je ostavku dala iz osobnih razloga.

To potvrđuje i pismo Marušić, koje je na početku sjednice pročitao predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe Mišel Jakšić (SDP). "Dužnost ravnateljice USKOK-a prestala sam obavljati iz osobnih razloga i smatram da nema osnove za daljnje obrazlaganje", navela je u pismu Vanja Marušić.

Glavna državna odvjetnica Hrvoj-Šipek uvodno je istaknula kako je Marušić prestala obavljati poslove ravnateljice USKOK-a na vlastiti zahtjev iz osobnih razloga te je nakon toga ona donijela odluku o njezinom prestanku obavljanja poslova ravnatelja.

Naglasila je kako se Vanja Marušić, nakon prestanka obavljanja dužnosti ravnateljice USKOK-a, vratila na dužnost koju je obavljala ranije, na mjesto zamjenice glavnog državnog odvjetnika. Također, odmah je imenovana nova ravnateljica USKOK-a Željka Mostečak.

"Željka Mostečak je godinama radila u USKOK-u na nizu složenih predmeta, vrlo je stručna, s integritetom i velikim iskustvom, uživa povjerenje i ima ugled", naglasila je Hrvoj-Šipek i dodala kako rad USKOK-a nije prekinut.

"Sve moje odluke demantiraju zlonamjerne komentare"

"Sve moje odluke, a osobito odluka o postavljanju Željke Mostečak na čelo USKOK-a, demantiraju sve zlonamjerne komentare i konstrukcije da sam odluke donijela pod pritiskom i utjecajem politike, odnosno da su one posljedica sukoba unutra državno odvjetničke organizacije", poručila je glavna državna odvjetnica Hrvoj-Šipek.

Dodala je da svoje odluke donosi isključivo s ciljem jačanja samostalnosti i neovisnosti DORH-a, podizanja organizacijske učinkovitosti i stručnosti.

Karolina Vidović Krišto (OIP) zatražila je na početku da se sjednica prekine, ocijenivši "skandalom što Marušić nije došla na sjednicu". Predložila je i da Odbor predloži razrješenje glavne državne odvjetnice Hrvoj-Šipek.

Tematsku sjednicu saborskog Odbora za pravosuđe na temu Rad USKOK-a i DORH-a u kontekstu aktualnih događaja i kadrovskih rješenja inicirala je oporba želeći rasvijetliti okolnosti ostavke donedavne ravnateljice USKOK-a Vanje Marušić.

Oporba kaže kako je cijela priča oko ostavke Marušić "bajka, šuplja i smiješna" te smatra da njezin odlazak s pozicije zbog prometne nesreće njezina vozača, koja se dogodila prije godinu dana, nije pravi razlog, nego da se iza toga krije politički pritisak iz Banskih dvora.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.