HSBC je u samo pet sati kupio Silicon Valley Bank UK

Foto: EPA

HSBC je priskočio u pomoć banci Silicon Valley UK u ključnom dogovoru za cijeli bankarski sektor. No, da ste njegovom izvršnom direktoru samo nekoliko dana prije rekli da će se to dogoditi, ne bi vam vjerovao.

"Da mi je netko u petak rekao da ćemo kupiti drugu banku u roku od dva ili tri dana, ne bih vjerovao", rekao je izvršni direktor banke HSBC Ian Stuart za CNBC.

Sve je bilo vrlo brzo. Američka regulatorna tijela u petak su proglasila nesolventnom Silicon Valley Bank, američku banku s klijentima uglavnom u svijetu tehnoloških i zdravstvenih poduzeća. To je izazvalo uzbunu s druge strane Atlantika, gdje je SVB imao podružnicu.

"Probudio sam se u subotu ujutro, vidio najavu..."

Posljedično, Bank of England objavila je u petak da će u nedostatku bilo kakvih značajnih novih informacija staviti banku Silicon Valley UK u stečajni postupak.

"Probudio sam se u subotu ujutro, vidio najavu i nešto iza 10:30 smo bili u kontaktu s regulatornim tijelom nudeći našu pomoć. I prošlo je mirno, u tom trenutku samo smo pokušavali ponuditi bilo kakvu pomoć", rekao je Stuart.

Više od 200 tvrtki - deponenata kod SVB-a UK - pisalo je u subotu ministarstvu financija Ujedinjenog Kraljevstva tražeći pomoć. Rekli su da neki neće moći poštovati rokove isplate plaća bez pristupa svojim depozitima kod SVB-a UK.

"Dobili smo pristup podacima rano u nedjelju. Imali smo oko pet sati da obavimo dubinsku analizu, do oko 18 sati u nedjelju - a imali smo mnogo sastanaka tijekom dana - bila je to kompetitivna situacija. I mogu iskreno reći da sam do kasno navečer još uvijek mislio da je to kompetitivna situacija i otprilike u to vrijeme bili smo u stvarno bliskom dijalogu s regulatorom", rekao je Stuart.

Druge financijske institucije također su bile uključene i procjenjivale su mogućnost kupnje SVB-a UK, uključujući OakNorth Bank, The Bank of London i investicijsku tvrtku u Abu Dhabiju Royal Group.

"U ponedjeljak ujutro sam pomislio: Čini se da ćemo kupiti banku..."

"Tek smo u ranim jutarnjim satima ponedjeljka pomislili da bismo zaista mogli kupiti banku i tada smo počeli pripremati komunikaciju", rekao je Stuart.

HSBC UK objavio je u ponedjeljak već u 7 sati ujutro po londonskom vremenu da kupuje banku Silicon Valley UK za jednu funtu. Ugovorom je zaštićeno 6.7 milijardi funti depozita.

"Imamo britansku banku kojom se dobro upravlja, vrlo dobre ljude, kvalitetne proizvode. Da, pet sati nije puno vremena za dubinsku analizu, ali procijenili smo da ne postoje vidljive crne rupe", rekao je Stuart.

"Je li vrijedilo kockati se? Mislili smo da je to razuman pristup, nismo tražili potporu vlade, nismo tražili ništa neuobičajeno", rekao je Stuart, dodavši da će dogovor pomoći HSBC-u da ubrza svoj strateški plan za dvije ili tri godine.

 

Pročitajte više