HSLS osudio napad na novinare: "Nasilje je zasjenilo argumente prosvjednika"

Screenshot: RTL

HRVATSKA socijalno-liberalna stranka (HSLS) osudila je napade na novinare tijekom prosvjeda protiv covid-potvrda i epidemioloških mjera, poručivši da je napad na medije napad na temelje liberalne demokracije i društvo temeljeno na slobodi govora.

"HSLS najoštrije osuđuje napade na medije tijekom jučerašnjeg prosvjeda protiv covid-potvrda i epidemioloških mjera na Trgu bana Josipa Jelačića, jer to prelazi granice slobode govora", poručio je u nedjelju HSLS u priopćenju.

"Sloboda je nespojiva s uskraćivanje prava drugih"

Upozoravaju na to da činjenica da je do napada na predstavnike medija, i medije općenito, došlo povodom prosvjeda čiji je organizator Inicijativa Prava i slobode, "potvrđuje da je sloboda najveće političko pitanje, a nerijetko i mit kad je se degenerira na razinu ideološkog instrumenta".

S idejom slobode nespojivo je uskraćivanje prava i sloboda drugih pojedinaca u društvu, upozoravaju iz HSLS-a. Podsjećaju na to da su slične koncepcije - napadi kojima se uime tuđih sloboda nasrće na temeljna prava i slobode drugih - dovele i do prvih javnih napada na slobode drugih pod okriljem tzv. Kristalne noći, "i to u vrlo sličnim okolnostima, u kojima su pojedine političke opcije manipulirale građanima".

Premda nije idealna, demokratska država, za koju su se građani Hrvatske krvlju borili '90-ih godina, još uvijek je politički slobodna država u kojoj je većini njezinih građana omogućena ista ta sloboda, ali bez nasilja, ističu nadalje iz HSLS-a.

"Pojedinci instrumentaliziraju nezadovoljne građane"

Smatrajući da su na jučerašnjem skupu kritike i argumenti "zamijenjeni i zasjenjeni nasiljem", HSLS, kako je priopćeno, ima potrebu reagirati te upozoriti na to da je "sve očitije da pojedinci instrumentaliziraju nezadovoljne građane i žele kritičku kulturu zamijeniti huškačkom nekulturom", kako bi se sukobima 'mi' - 'oni' iz funkcionirajućih javnih arena, u kojima se sukobi rješavaju nenasilnim sredstvima, preselilo izvan državnih institucija, na ulicu.

"Rasprave o slobodi poželjne su zbog njezine neizmjerne vrijednosti, ali nju ne prepoznaju ni ne dijele oni koji uzvikuju da se sloboda ne prodaje, a istodobno slobode i prava drugih ne poštuju niti su zainteresirani za funkcioniranje poretka koji štiti slobode svih, a ne samo 'njih'", poručuje HSLS.

Na prosvjedu napadnuto više novinara

Podsjetimo, novinar RTL-a Goran Latković je fizički napadnut jučer na prosvjedu protiv covid-potvrda.

Latković je objavio da su ga na prosvjedu na glavnom zagrebačkom trgu prosvjednici fizički napali s leđa. Udarili su ga laktom u rebra te ga dvaput ošamarili. Kaže da ih nije vidio jer se napad dogodio s leđa, ali je dodao da će napad prijaviti policiji.

Na prosvjedu u Zagrebu je verbalno napadnuta i novinarska ekipa Nove TV, a prosvjednici su iz ruku istrgnuli mikrofon novinarki Al Jazeere.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.