KORONAVIRUS

Htio zaposliti osobu s invaliditetom, ali sad više ne može: "Ja to ne razumijem"

Foto: Osobni album/Index

VLADA Andreja Plenkovića preko ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića uzela je gotovo pola milijarde kuna s posebnog računa namijenjenog osobama s invaliditetom. Iz HDZ-a te tog resornog ministarstva naglašavaju kako to neće utjecati na zaštitu i prava osoba s invaliditetom, ali to, doznaju Index Istrage, nije istina.

Naime, Igor Puhar, direktor tvrtke Radiona Skatt d.o.o. koja se bavi iznajmljivanjem i prodajom alata, dobio je odbijenicu od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kada je htio ostvariti potporu za zapošljavanje osobe s invaliditetom.

>> Vlada našla gdje će rezati, uzeli su invalidima gotovo pola milijarde kuna

"Do daljnjeg odgođene sve aktivnosti vezane uz mjere potpora za samozapošljavanje/zapošljavanje osim onih povezanih s već zaprimljenim zahtjevima koji se nalaze u postupku obrade", glasio je odgovor HZZ-a Puharu u ožujku ove godine u kojem stoji da potpora nema, pa ni za zapošljavanje invalidnih osoba. Puhar na kraju nije zaposlio nikoga, no krenimo redom.

Invalidima prvo uzeli 300 milijuna kuna, a onda još 150 

Index Istrage jučer su ekskluzivno objavile kako je ministar Aladrović prvo u ožujku uzeo 300 milijuna kuna iz sredstava novčane naknade zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, a onda je prije pet dana iz tog istog fonda uzeo još dodatnih 150 milijuna kuna. Tih 450 milijuna kuna je tako umjesto za osobe s invaliditetom preusmjereno u vladin projekt Potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom.

Iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom odgovorili su nam kako se tom odlukom o uzimanju novca s posebnog računa de facto mijenja svrha prikupljenih sredstava novčane naknade koja su poslodavci uplaćivali zbog neispunjenja obveze kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom. Iz tog Ureda su nam rekli da ih kada je donesena ta odluka nitko nije kontaktirao.

Vladajući kažu da zapošljavanje osoba s invaliditetom nije došlo u pitanje. Lažu

"Sredstva je trebalo usmjeriti pravovremeno za razvoj programa aktivnosti i mjera kojima bi se jačali kapaciteti i širio opseg profesionalne rehabilitacije, a s ciljem većeg zapošljavanja osoba s invaliditetom na otvorenom tržištu rada, ali i za uvođenje novih poticaja za kojima se itekako ukazala potreba", rekla je za Index Istrage Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. U današnjoj saborskoj raspravi o informacijama koje su objavile Index istrage HDZ-ova saborska zastupnica Ljubica Lukačić odbacila je tvrdnje da je vlada, odnosno ministar rada, osobama s invaliditetom (OSI) uzela 450 milijuna kuna.

>> HDZ-ova zastupnica: Vlada nije uzela novac osobama s invaliditetom

"To nije točno jer su i ministar Josip Aladrović i vlada ispoštovali sve programe koji se tiču zapošljavanja OSI, ni jedna takva osoba, koja je zaposlena kod drugog poslodavca, nije ostala bez poticaja", rekla je Lukačić dodajući da zapošljavanje osoba s invaliditetom neće doći u pitanje. Isto tvrde i u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava.

"Iako je namjena sredstava novčane naknade dodatno proširena za vrijeme trajanja posebnih izvanrednih okolnosti, to neće utjecati na zaštitu i prava osoba s invaliditetom koje će i dalje biti u fokusu djelovanja ovog Ministarstva", stajalo je u jučerašnjem odgovoru Aladrovićevog Ministarstva rada na upit Index Istraga. No sudeći prema primjeru direktora tvrtke Radiona Skatt Igora Puhara, tvrdnja da zapošljavanje osoba s invaliditetom neće doći u pitanje naprosto nije točna.

Puhar: Jasno da je kriza, ali baš da se reže osobama s invaliditetom - to ne mogu shvatiti

Naime, Puhar je, kako nam sam kaže, u ožujku raspisao natječaj za radno mjesto u svojoj tvrtki te se odlučio na osobu s invaliditetom. Obratio se HZZ-u kako bi ostvario posebnu potporu, no dobio je odgovor kako to nije moguće.

"Rečeno mi je kako su ukinute sve potpore, pa tako i za zapošljavanje invalidnih osoba. Ne mogu ni danas shvatiti kako je moguće da država štedi na najranjivijoj skupini u društvu, a to su osobe s invaliditetom. Jasno mi je da je kriza, jasno mi je da nema novca za neke ostale potpore, no nije mi jasno zašto se štedi na invalidnim osobama", kaže Puhar za Index.

"Osim što se radi o najranjivijoj skupini u društvu, riječ je o malom broju ljudi (11 tisuća po službenim izvorima, op.a.). Sigurno ne bi bila navala da je bilo potrebno ukinuti i tu potporu. Jednostavno, to ne razumijem", kaže Puhar na kraju. S obzirom na to da je potpora izostala, Puhar na kraju nije zaposlio nikoga.

Originalno objavljeno na Index Istrage

Pročitajte više