Posada napustila brod Rubymar nakon što su ga Huti gađali

Foto: EPA

Brod Rubymar u Adenskom zaljevu blizu tjesnaca Bab al-Mandaba pogodili su Huti, javile su sigurnosne firme. Rubymar je prenosio opasno gnojivo, prenosi BBC.

Huti još od sredine studenog prošle godine projektilima i dronovima napadaju trgovačke i ratne brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu. Svrha tih napada je potpora Palestini u ratu s Izraelom. Zbog napada su mnoge brodarske kompanije obustavile plovidbu tim područjem, kojim inače prolazi 12% svjetske pomorske trgovine. SAD i Velika Britanija prošli mjesec su počele provoditi zračne napade na Hute u zapadnom Jemenu.

Tijekom noći u nedjelju Britanska agencija za operacije pomorske trgovine (UKMTO) objavila je da je primila izvješće o incidentu koji se dogodio oko 65 kilometara južno od jemenske luke Moche. Radi se o eksploziji u blizini broda koja je uzrokovala curenje vode u brod. Jučer je javljeno da je posada nakon napada morala napustiti brod. 

Dvama projektilima pogođen je brod Rubymar koji je registriran u Velikoj Britaniji, ali nosi zastavu Belizea. Brod je usidren i na njemu trenutno nema nikoga. Posada je odvedena na sigurno. Prema podacima MarineTraffica Rubymar je plovio od Saudijske Arabije prema Bugarskoj.

Glasnogovornik Huta Yahya Sarea objavio je da su njihove pomorske snage ispalile nekoliko projektila na "britanski brod" u Adenskom zaljevu. Dodao je da je brod pretrpio katastrofalnu štetu i da je morao stati i da su pazili da posada može sigurno napustiti brod. Huti tvrde i da su srušili američki dron MQ9.

Iz uprave luke Džibuti rekli su da će osigurati siguran povratak posadi u njihove zemlje. Radi se o 11 Sirijaca, 6 Egipćana, 4 Filipinca i 3 Indijca. Također su upozorili da se na Rubymaru nalaze 22 tone gnojiva koje je jako opasno jer je veoma eksplozivno. 

Glasnogovornik britanske vlade izjavio je da su saveznički brodovi već na mjestu događaja i istražuju što se dogodilo. 

Meta su bili i američki brodovi

Jučer su dva projektila eksplodirala i blizu broda Sea Champion, s grčkom zastavom, koji je u vlasništvu američke kompanije. Brod i posada su sigurni. Jučer je meta bio i drugi američki brod, Navis Fortuna.

Iz američkog zapovjednog centra javili su da su u subotu proveli pet napada protiv tri krstareća projektila, jedne bespilotne podmornice i jednog bespilotnog plovila. To je prvi put da je uočeno da se Huti koriste bespilotnom podmornicom.

Ministri vanjskih poslova Europske unije na sastanku u Bruxellesu odobrili su misiju koja će pomoći u zaštiti međunarodne trgovine u Crvenom moru. U operaciju će biti uključena četiri broda, po jedan iz Francuske, Njemačke, Italije i Belgije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.