I europski burzovni indeksi bilježe značajan pad

NA EUROPSKIM burzama je jutros zabilježen pad zbog pritiska klizanja cijena dionica banaka, ali i oštrog pada na Wall Streetu.

Oštar pad na Wall Streetu nakon vijesti o istrazi u Meksičkom zaljevu

FTSEurofirst, indeks 300 vodećih europskih dionica, je do 9,30 pao 0,7 posto, na 995 bodova, nakon što je jučer ojačao 0,2 posto. Frankfurtski Dax, pariški CAC i londonski FTSE indeks bili su oko 9,30 sati na gubitku između 0,7 i 1,1 posto.

Nakon što su američke vlasti pokrenule istragu zbog eksplozije na naftnoj platformi i istjecanja nafte u Meksičkom zaljevu, cijena dionice britanskog naftnog diva BP-a, vlasnika te bušotine, pala je oko 15 posto, a jutros je zaronila daljnjih 1,5 posto. Pod pritiskom je i bankarski sektor. Cijene dionica HSBC-a, Banco Santandera i Barclaysa pale su između 1,1 i 1,4 posto.

Euro dosegnuo najnižu razinu u četiri godine

Strahovi od širenja dužničke krize u eurozoni i na bankovni sustav srušio je jedinstvenu europsku valutu na najnižu razinu prema dolaru u četiri godine.

Euro je ovoga tjedna oslabio prema dolaru oko 1,2 posto, na 1,2165 dolara, nakon što je prethodno potonuo na najnižu četverogodišnju razinu od 1,2112 dolara.

Europska središnja banka u ponedjeljak je upozorila da bankama eurozone u idućih 18 mjeseci prijeti drugi val do 195 milijardi eura vrijednih potencijalnih gubitaka vezanih uz financijsku krizu, te priopćila da je povisila portfelje u državnim obveznicama europskih zemalja. Njihovo upozorenje dodatno je destabiliziralo europsko tržište i potaknulo rasprodaju jedinstvene europske valute.

Zabrinutosti vezane uz gospodarske prognoze pojačane su nakon izvješća o slabijem rastu industrijske proizvodnje u eurozoni u svibnju, nakon najsnažnijeg rasta u travnju u gotovo četiri godine.

"Euro još uvijek reagira na sve negativne podatke", istaknuo je valutni strateg banke BNP Paribas Ian Stannard.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.