I HDZ-ovac Jasen Mesić upisao doktorat na osječkoj Ekonomiji. Nije ga stigao napisati

Foto: Patrik Macek/Pixsell

IME Jasena Mesića, hrvatskog veleposlanika u Italiji, našli smo na listi kandidata koji su u siječnju 2018. godine ispunjavali uvjete natječaja za upis u XI. generaciju doktorskog studija Management na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. Mesić je član HDZ-a, a već smo mnogo puta detektirali neobičnu privlačnost između članova vladajuće partije i spomenute visokoškolske ustanove. No, Mesić je, prema dostupnim informacijama, profesor povijesti i arheologije te magistar podvodne arheologije, što bi značilo da u dosadašnjem školovanju nije pokazivao sklonost prema ekonomiji, pa smo se zapitali je li osoba s liste osječkog Ekonomskog fakulteta zaista Jasen Mesić, veleposlanik, profesor povijesti, arheolog i magistar podvodne arheologije ili je riječ o nekom drugom Jasenu Mesiću.

Poput mnogih HDZ-ovaca prepoznao vrijednost osječkog studija

Ne, nije drugi Mesić. I Jasen je, poput mnogih članova HDZ-a, prepoznao vrijednosti poslijediplomskog studija Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Da, upisao je doktorski studij, namjeravao ga je sam platiti, ali jednostavno mu se nije stigao posvetiti zbog drugih obaveza. 

U neformalnom razgovoru objasnio nam je da mu se osječki program učinio zgodnim za temu na kojoj je htio doktorirati, a nju nam, pak, nije htio otkriti. Također, rekao nam je da nema nikakvu osobnu vezu s Osijekom. Objasnili smo da nas to zanima zbog već opisanog fenomena magnetičnosti Ekonomskog fakulteta u Osijeku za HDZ-ovce iz raznih dijelova države, posebno one dalmatinske, a hrvatski veleposlanik u Italiji nam je odgovorio da je sve u životu radio pošteno, nitko iz stranke mu nije spominjao Osijek.

Razumije, veli, da može izgledati kako se našao u jednom košu, ali naglašava u telefonskom razgovoru, malo prije nego što će i službeno odgovoriti na naše upite: "Ali nisam baš voće iz te košare, mislim da mogu časno obrazložiti ono što sam radio."

A u mailu je zapisao: "2018. upisao sam doktorski studij na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, smatrajući navedeni studij primjerenim za realizaciju doktorata koji sam planirao. Od studija sam morao odustati (nisam odredio točnu temu doktorata ni izabrao mentora, itd.) zbog nemogućnosti usklađivanja s radnim obavezama koje sam preuzeo. Troškove poslijediplomskog studija planirao sam osobno snositi."

Namjeravao je sam platiti doktorat, za razliku od nekih stranačkih kolega

Za plaćanje doktorskog studija smo pitali jer smo prije nekoliko mjeseci utvrdili da je državni Plovput prije deset godina platio 102 tisuće kuna osječkom fakultetu za troškove doktorata svog direktora Mate Perišića, inače jednog od osnivača HDZ-a u Dalmaciji. Osim Perišića, poslijediplomski studij osječkog Ekonomskog fakulteta pohađao je niz njegovih stranačkih kolega iz Dalmacije: Ante Mihanović, Ante Sanader, Ante Baran, Ante Bačić, Ivica Kusić, Marijan Filipović, pa Vice Mihanović o čijoj smo disertaciji pisali mnogo puta.

>> Ekskluzivno: HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Splita je plagirao doktorat

Mesić je iz Zagreba. Osim u rodnom gradu, školovao se i u Italiji. U Osijeku je samo prešao prag. Zasad.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.