Banožić nije jedini, i Aladrović troši naše novce na Dijanu Čuljak

Foto: Marko Prpić, Davor Višnjić (Pixsell)

MINISTAR Mario Banožić potvrdio je nedavno kako je MORH angažirao bivšu HTV-ovu novinarku Dijanu Čuljak za izradu novog modela komunikacije, a čini se da nije jedini član vlade koji je to učinio. Naime, i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović angažirao je tvrtku Adepto Media, u vlasništvu Čuljak, također za poboljšanje komunikacije.

>> Evo koliko je Banožić našeg novca dao za savjete Dijane Čuljak

Naime, u državnoj riznici Ministarstva financija vidljivo je kako je Aladrovićevo ministarstvo ove godine toj tvrtki isplatilo 23.760 kuna i to za "Intelektualne i osobne usluge". Riječ je o iznosu bez PDV-a.

"Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike je krajem 2020. godine naručilo uslugu medijskog treninga od tvrtke Adepto media d.o.o. u vrijednosti 19 tisuća kuna plus PDV. Usluga je konzumirana od kraja 2020. godine do svibnja 2021. godine", potvrdili su nam iz Ministarstva rada odgovarajući na naš upit.

Naglasimo kako je Ministarstvo obrane potvrdilo kako je ove godine angažiralo Adepto Mediju, a prema njihovim tvrdnjama, toj je tvrtki isplaćeno 19.008 kuna, također bez PDV-a. Taj iznos za sada se ne može provjeriti jer i dalje nije vidljiv u državnoj riznici.

Postupak vraćen na ponovno suđenje

Problem je u tome da u natječajima za poslove s državom ne mogu sudjelovati osobe koje imaju kaznene postupke. Podsjetimo, Dijana Čuljak je bila osuđena na djelomičnu uvjetnu kaznu od dvije godine i pet mjeseci zatvora zbog afere Core Media. Sud je odlučio i da mora vratiti 1.6 milijuna kuna nepripadajuće koristi. No Vrhovni sud tu je presudu prije dva mjeseca ukinuo i vratio na ponovno suđenje. To znači da se postupak i dalje vodi.

>> Banožića savjetuje Dijana Čuljak, dijete septičke jame novinarstva devedesetih

Prema optužnici, Čuljak je zajedno s bivšim suprugom još 2004. zaključila ugovor o tajnom društvu, a tužiteljstvo ih je isprva teretilo za štetu od čak dvadesetak milijuna kuna. Optužnicu su u međuvremenu izmijenili i umanjili štetu jer su optuženici dio iznosa opravdali predočenom dokumentacijom.

Adepto Mediju osnovala 2017. godine

Čuljak je s HRT-a otišla u sjeni prozivki za sukob interesa, a u optužnicu je uključena u veljači 2013. Tužiteljstvo ju je teretilo i za sprječavanje dokazivanja jer je od jednog svjedoka navodno tražila da svjedoči u njezinu korist, zbog čega je bila u istražnom zatvoru. Danas Čuljak radi kao urednica i glavna producentica produkcijskog odjela Hanza Media TV-a, u izdavačkoj kući u čijem vlasništvu je i Jutarnji list.

Tvrtka Adepto Media osnovana je 2017. godine, a prošle godine imali su prihoda u visini od 457.800 kuna, a dobit je iznosila 197.200 kuna. Registrirani su za proizvodnju filmova, videofilmova i televizijskog programa. U registru stvarnih vlasnika vidljivo je kako je Čuljak vlasnica 100 posto udjela u toj tvrtki.

Tko je Dijana Čuljak?

Čuljak se na medijsku scenu probila 1990-ih, kao mlada snaga HRT-a koji je tada funkcionirao kao Katedrala duha i propagandno glasilo režima Franje Tuđmana, s kojeg su protjerani brojni nepodobni i neposlušni novinari. Bila je dio ekipe urednika Miljenka Manjkasa, koji je na HTV došao iz Tuđmanova ureda, te jedna od voditeljica zloglasne emisije Motrišta, u kojoj su se objavljivale hajke protiv Tuđmanovih kritičara.

Također ostaje zabilježena njena sramotna uloga u izvještavanju o ratu u Bosni i Hercegovini.  Zarobljavanje boraca Armije BiH iz Vranice, koje su izveli pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), prikazano je u prilogu Dijane Čuljak u emisiji Slikom na sliku HRT-a u svibnju 1993. godine, nakon čega im se bio izgubio svaki trag. 

Posmrtni ostaci 10 od ukupno 13 nestalih pripadnika Armije BiH pronađeni su u svibnju 2007. godine na lokalitetu Rimski bunar u Goranacima, zapadno od Mostara prema Širokom Brijegu. 

Napredovala na HTV-u

Čuljak su pozivali da kaže što zna o njihovoj sudbini, a ona je tvrdila da ništa o tome ne zna niti da je znala da će ljude koje je snimala kao zarobljenike, prema njima se odnoseći kao prema rekvizitima, uskoro odvesti u smrt.

Čuljak je kasnije napredovala na HTV-u i u 2000., kada je bila štićenica Hloverke Novak-Srzić. Vodila je, između ostaloga, Treći dnevnik. Onda se bacila u poslovne vode.

Pročitajte više