KORONA-KRIZA

ICT sektor u Hrvatskoj nastavlja rasti. Poticaj razvoju ove godine dala mu je korona

Foto: Slavko Midzor / Pixsell

UDAR koronakrize brojne je djelatnosti u Hrvatskoj i svijetu bacio na koljena, no sektor informacijske i komunikacijske tehnologije upravo je u krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa doživio uzlet. 

Zaključak je to koji proizlazi iz podataka europske i nacionalne statistike, kao i HUP-ove Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti (HUP-ICT). Prema tim podacima, ICT sektor u mnogočemu je već premašio u Hrvatskoj tradicionalno jake industrije, poput prehrambene i metaloprerađivačke, a značaj tog sektora sve više se približava i turizmu, posebno u ovoj "korona-godini", u kojoj je turistički promet znatno smanjen u odnosu na ranije godine. 

ICT sektor je već po mnogočemu premašio tradicionalne industrije u Hrvatskoj

Podaci HUP-ova ICT udruženja, primjerice, pokazuju da je ICT sektor već u prošloj, pretkriznoj godini po prihodima i izvozu premašio prehrambenu i metalnu industriju u Hrvatskoj. Naime, ukupni prihodi tvrtki iz ICT sektora lani su dosegli 41.1 milijardu kuna, dok su prihodi prehrambene industrije iznosili 36.6 milijardi, a metalne industrije 19.5 milijardi kuna. Izvoz ICT sektora u 2019. godini vrijedio je oko 9.6 milijardi kuna, dok je izvoz prehrambene industrije, pokazuju podaci HUP-ICT-ja, iznosio 6.4 milijarde kuna, a metalne industrije 9.1 milijardu kuna. 

No ono u čemu ICT sektor prednjači svakako je dodana vrijednost koja je kod drugih industrijskih grana znatno manja nego kod ICT-ja. Tako je dodana vrijednost u ICT sektoru lani iznosila oko 17.9 milijardi kuna, dok je u prehrambenoj industriji iznosila 8.6 milijardi, a u metalnoj industriji 7.8 milijardi kuna. 

Proteklih se godina značajno povećala i zaposlenost u ICT sektoru. U 2016. godini taj je sektor zapošljavao 33.181 radnika, a do kraja prošle godine broj zaposlenih u njemu je narastao na 41.437. U prehrambenoj industriji lani je, prema podacima HUP-ICT-ja, radilo 45.926 radnika, što je nešto više nego u ICT sektoru, a u metalnoj industriji 37.848, znatno manje nego u ICT-ju. Procjene govore da bi ICT sektor u Hrvatskoj u 2025. godini trebao zapošljavati oko 55.000 radnika. 

Tehnološki sektor raste i u koronakrizi

Trend rasta tog sektora nastavljen je i u ovoj godini. Dopredsjednik HUP-ICT-ja Hrvoje Balen kaže da se u ovoj godini u ICT sektoru očekuje rast broja zaposlenih za tri do pet posto, što znači da će se i u koronakrizi u sektoru visokih tehnologija u Hrvatskoj otvoriti oko 2000 novih radnih mjesta. 

"ICT sektor u Hrvatskoj raste iz godine u godinu. Koronakriza je svakako potakla rast tog sektora jer se puno toga u životu i radu preselilo online", ocjenjuje za Index Balen.

Rast ICT sektora u koronakrizi - ili, preciznije, njegova telekomunikacijskog dijela - pokazuju i novi podaci Eurostata. Eurostatističari ističu kako su mjere zaštite od koronavirusa potakle zaposlenost u telekomunikacijskom sektoru. Njihovi podaci za prvo i drugo ovogodišnje tromjesečje pokazuju da je broj zaposlenih u telekomunikacijama u EU porastao s nešto više od 822.000, koliko ih je bilo na kraju prošle godine, na preko 1.04 milijuna sredinom ove godine. Broj zaposlenih u telekomunikacijama u EU je u prva dva ovogodišnja kvartala snažno porastao, zaključuju eurostatističari. 

Telekomunikacije povećavaju broj zaposlenih

I Hrvatska je, prema podacima Eurostata, u ovoj godini zabilježila zamjetan rast broja zaposlenih u telekomunikacijama. Naime, podaci Eurostata pokazuju da je broj zaposlenih u telekomunikacijskom sektoru u Hrvatskoj na kraju prvog polugodišta ove godine iznosio 13.800, dok je potkraj prošle godine u toj djelatnosti radilo 12.400 radnika. Posebno velik rast, proizlazi iz podataka eurostatističara, zabilježen je u drugom tromjesečju, dobar dio kojeg smo, kao i najveći dio EU, proveli u lockdownu.

Balen ističe da su podaci o broju zaposlenih u telekomunikacijama kojima raspolaže HUP-ICT nešto skromniji od onih koje prikazuje Eurostat. Stoga se može postaviti pitanje obuhvata, odnosno koga sve eurostatističari računaju kao zaposlene u telekomunikacijskom sektoru. Ovdje, međutim, valja naglasiti kako je dobar dio zaposlenih u ICT sektoru, pa tako i u telekomunikacijama, samozaposlen ili, pak, radi na studentskim ili nekim drugim labavijim ugovorima. Ipak, trend rasta broja zaposlenih u telekomunikacijama, kaže Balen, pokazuju i podaci HUP-ICT-ja. 

Očekuju veći angažman države

Unatoč tome, u ICT sektoru smatraju da bi država trebala više poduprijeti razvoj te djelatnosti. Balen kaže kako u tom sektoru podržavaju poreznu reformu koja će smanjiti porezno opterećenje dohodaka, ali žele i da se ICT sektor proglasi jednom od strateških djelatnosti, kao i da se značajno povećaju sredstva koja EU izdvaja za istraživanje i razvoj. 

"Gledajući što rade ostale članice, evidentno je da su svi značajno više i otvorenije EU sredstva ulagali upravo u istraživanje i razvoj te time podizali konkurentnost malih, srednjih, pa i velikih tvrtki. U konačnici, uz porezne reforme i daljnje snižavanje opterećenja na rad, ogromnu ulogu će imati odluke kako raspodijeliti 24 milijarde eura", zaključuje Balen. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.