Idemo do dna, ali Šukeru je smiješno: Ministre, dajte da se i mi malo nasmijemo!

"NEMA rebalansa proračuna", prva je reakcija ekonomskog stručnjaka Ljube Jurčića nakon sastanka vladajuće koalicije u Banskim dvorima. Čelnici koalicijskih stranaka i ministri otkrili su nakon sastanka da povećanja PDV-a neće biti, niti će se dirati u plaće i mirovine. Vladin se "master plan" sastoji tek u tome da ministarstva uštede oko milijardu i pol kuna, i to de fakto na uredskom materijalu. Stručnjaci ga već nazivaju "kozmetičkim rebalansom proračuna", predizbornom političkom kalkulacijom koja nas neće poštedjeti novih zaduživanja niti riješiti pitanje prevelike javne potrošnje.

No, ministra finacija Šukera, čini se, to ne brine previše. S osmijehom od uha do uha pojavio se pred fotografima na izlasku iz Vlade nakon sastanka.

> Nema komentiranja Jacinog prijedloga: Josipović će šutjeti o rebalansu dok god ga sa svojim timom ne prouči

> Misteriozni rebalans proračuna bez povećanja PDV-a, plaće i mirovine se neće dirati!

> Odzvonilo pušačima i vlasnicima benzinaca: Vlada diže trošarine na cigarete i na benzin

Jurčić je objasnio kako se rebalans morao napraviti zato što je bilo očito da su prihodi manji od planiranih te da će se rebalans napraviti iz formalnih razloga. "S obzirom na to da je očito da dolazi izborna godina, na strani rashoda neće biti novih promjena, a na strani prihoda država je nemoćna. Tako da će, sve u svemu, rebalans biti kozmetički, a njegova posljedica bit će povećanje deficita i zaduživanje države", kaže Jurčić koji pitanje novog zaduživanja Hrvatske stavlja u kontekst političke procjene. "Budu li izbori raspisani prije, onda će se gledati odgoditi plaćanje računa te će se Vlada manje zadužiti", smatra Jurčić koji drži da nam nova zaduživanja ipak "ne ginu".

Pali smo na razinu Bugarske

Glavni ekonomist Societe generale Splitske banke Zdeslav Šantić kazao je za Index kako će smanjenje rashoda zasigurno pomoći proračunu, no, upozorava, ponovno je izostao reformski zahvat. "Mi od mirovinske reforme nismo imali značajniju reformu. Tada smo se, početkom 2000., uspoređivali s Češkom, Slovačkom i Poljskom, zemljama koje su sada daleko ispred nas. Sada smo sličniji Bugarskoj", ističe Šantić objašnjavajući kako Hrvatska nema samo problem visoke potrošnje, već i njene strukture. "Ne provedemo li sada reforme, kao što su to morale napraviti i zapadnoeuropske zemlje, slijedi nam razdoblje stagnacije, u kojem oporavak od nezaposlenosti neće biti omogućen, niti će biti ublažen trend rasta javnog duga u BDP-u", upozorava Šantić. 

Rohatinski: Zemlju sam želio zaštititi od politikanata

Rohatinski je zadovoljan odustajanjem od oporezivanja aktive banaka te dodaje kako to ne bi bilo dobro za naše gospodarstvo. Kaže i kako bi, da se Vlada odlučila na takav korak, kamate sigurno porasle. "Preporukom da se odustane od ideje oporezivanja banaka nisam štitio banke nego želim zemlju zaštiti od političara i politikanata koji nemaju snage uzdignuti se iznad uskih interesa i za opće dobro ghrađana", izjavio je Rohatinski za Večernji list te dodao kako nije istina da banke imaju najprofitabilniju djelatnost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.