Ima li dokaza za napad kemijskim oružjem u Mariupolju?

Foto: Profimedia

SINOĆ su se na društvenim mrežama pojavile glasine o ruskom napadu kemijskim oružjem u opkoljenom i razorenom gradu Mariupolju. 

Tvrdnju o napadu kemijskim oružjem prva je objavila pukovnija Azov, krajnje desna ukrajinska milicija koja se u Mariupolju bori protiv ruske invazije.

Što kaže Azov, a što službeni Kijev?

U snimci objavljenom na društvenoj mreži Telegram, osnivač Azova i bivši zapovjednik Andrij Bilecki rekao je da su kemikalije bačene iznad čeličane Azovstal u Mariupolju, koju su čuvali pripadnici Azova. Rekao je da je u napadu ozlijeđeno troje ljudi, ali zasad nema dokaza da se napad kemijskim oružjem zaista i dogodio.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Malja Maljar rekla je kako je moguće da su Rusi koristili fosforno streljivo, ali je dodala kako istraga i dalje traje.

Što kažu proruski separatisti?

BBC podsjeća kako je Eduard Basurin, glasnogovornik proruskih separatista, javno pozvao Rusiju da iskoristi svoju jedinicu za kemijsku, biološku i radiološku obranu kako bi "istjerala" ukrajinske borce iz Mariupolja.

U današnjem intervjuu za rusku novinsku agenciju Interfax Basurin je zanijekao da su separatisti zanijekali korištenje kemijskog oružja u pokušaju osvajanja Mariupolja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.