Imamo račune: Dumbović trošio gradski novac na svoju predizbornu kampanju

DARINKO DUMBOVIĆ, bivši petrinjski gradonačelnik nedavno priveden u USKOK-ovoj akciji, gradskim novcem plaćao je samopromociju, ali i kupio laptop te notebookove kojima nema traga u gradskoj upravi, tvrdi Magdalena Komes, aktualna gradonačelnica i članica HDZ-a.

Komes: Na teret potresom porušenog grada plaćao je vlastitu političku kampanju

"Sporno je to što je evidentno kako je bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović na teret potresom porušenog grada plaćao u navedenom periodu vlastitu političku kampanju, PR usluge Ankici Mamić i predizborne ankete o popularnosti kandidata te kupovao skupu informatičku opremu i telekomunikacijske uređaje, sve bez javnog natječaja i popratne dokumentacije, a to je koristio isključivo njegov izborni stožer.

Ništa od navedenog nije se radilo za Grad Petrinju, nego isključivo za Darinka Dumbovića kao kandidata za gradonačelnika. Navedena skupa oprema, kupljena novcem građana Petrinje, nikad nije dostavljena Gradu Petrinji jer su si nju prisvojili Dumbović i njegovi tadašnji suradnici u kampanji. Samo su iPHONE telefoni od 18.000 kn vraćeni Gradu, ali tek kad je pokrenuta istraga oko toga", kaže Komes te navodi kako je dokumentacija o tome izuzeta, pa ne može detaljnije govoriti o slučaju, "osim izraziti šok i nevjericu do koje mjere je moj prethodnik zloupotrebljavao gradski proračun u privatne svrhe".

Komes je napravila kraću inventuru nestale imovine kupljene proračunskim kunama. To su "Dell Notebook Inspiron 3501, dva komada, PC konfig proxm WD Elements EXT HDD 1TB, Kingston SSD 480 GB, Microsoft Office Home And S, KG Eksterna pržilica, Strong Powerline Adap 500", sve skupa vrijedno 19.220,98 kuna, te Lenovo Ideapad 3 slim, komad - 4499 kuna, Lenovo Ideapad 3 slim, komad, i maxpower prod. kabel 5/5M u vrijednosti od 4706 kuna.

Ukupno - 28.425,98 kuna.

Unatoč PR uslugama i anketama, Dumbović je izgubio izbore

Index je u posjedu računa Grada Petrinje iz prošle godine. Iz njih se vidi da je u travnju i svibnju, u jeku predizborne kampanje, u dva navrata Petrinja trebala platiti po 14.500 kuna Integralnom marketingu i komunikacijama, tvrtki Ankice Mamić, osobe poznate u svijetu PR-a. Uz to, Petrinja je u travnju prošle godine platila - ili je trebala platiti - 31.250 kuna agenciji Promocija plus za ispitivanje javnog mnijenja, također u predizbornoj kampanji. Na koncu, Dumbović ipak nije pobijedio. Umjesto njega stigla je Komes, koju smo pitali plaća li i ona PR usluge.

"Sve je dostupno u našim transparentnim rashodima Grada na web stranicama. Grad Petrinja ima sklopljen ugovor za usluge promidžbe projekta, bruto 21.875,00 kuna nakon provedenog postupka javne nabave. Vezano je uz sve moguće potrebe Grada, a posebno je vezano uz odnose s donatorima. Usluga nikako nije vezana uz političko djelovanje i neće ni biti, tu radim jasnu razliku. Grad i gradske potrebe iznad svega, politička kampanja je nešto posve drugo", izjavila nam je aktualna petrinjska gradonačelnica.

Mamić nam se javila na telefon i objasnila kako je za Grad Petrinju radila njezina tvrtka, ali ne i ona:

"Ja nisam ništa radila za gospodina Dumbovića. Jedino kad je bila kampanja, nešto sitno su moje cure radile oglašavanje na društvenim mrežama, ali mislim da Petrinja nije nikad platila račun i mi smo baš dali našem odvjetniku da to tuži. Dakle, nismo mi baš ništa radili. Lipe nismo naplatili od Grada Petrinje", rezolutna je Mamić.

Ankica Mamić tvrdi da joj Petrinja nije platila ugovoreni iznos

Zapazili smo i kako je sporan podatak da je čovjek javnim novcem financirao osobnu kampanju.

"To je bila gradska kampanja, nije to bila osobna kampanja, nije on išao kao privatna osoba. On je tad bio gradonačelnik, tako rade svi gradonačelnici, koliko ja znam. Ali kažem, mi nismo nikad to naplatili, nikada, i dali smo odvjetniku na utuženje. To je bilo samo oglašavanje na društvenim mrežama, što oni nisu mogli sami, nisam u tome sudjelovala", ponovila nam je Mamić i odgovorila s "ne znam" na naše pitanje što je zapravo Grad Petrinja, uz pomoć njezinih asistentica, oglašavao na društvenim mrežama.

Iz Promocije plus, koja je prema riječima Komes ispitivala javno mnijenje za potrebe bivše Gradske uprave, naknadno nam je stigao odgovor. Vlasnik i direktor Agan Begić tvrdi da nisu provodili predizborno istraživanje. "Naime, istraživanje koje je provedeno za Grad Petrinju bilo je usmjereno na posljedice potresa (stupanj oštećenja kuća/stanova; smještaj; preferirani način obnove; očekivana pomoć od strane države...). S obzirom da nismo ovlašteni davati na uvid izvještaj o provedenom istraživanju, predmetno istraživanje možete zatražiti u Gradskoj upravi Petrinje", napisao nam je Begić.

Dražen Ivanić, Dumbovićev odvjetnik, predložio nam je, pak, da mu mailom pošaljemo pitanja pa će ih prenijeti klijentu kad ga posjeti u pritvoru.

Stignu li odgovori, objavit ćemo ih.

Dumbović je uhićen prošlog tjedna zbog USKOK-ove sumnje da je kao gradonačelnik pogodovao tvrtkama svoga sina Darka. Do prije sedam godina Dumbović je bio član Hrvatske narodne stranke, da bi tada prešao u Reformiste, stranku Radimira Čačića.