Incident na bjelorusko-poljskoj granici: "Poljaci su nas napali praćkama i laserom"

Foto: EPA

BJELORUSKI granični policajac optužio je poljske snage da su ih napale "metalnim kuglicama" i praćkama, piše Euronews.

Poljske granične vlasti navodno su na kontrolnom punktu počinile "nezakonite radnje" u blizini grada Bresta, priopćile su vlasti. U priopćenju stoji da su u noći s 10. na 11. travnja poljski vojnici pucali na Peščatku, cestovni kontrolni punkt Bjelorusije.

Dodaju da su snage sigurnosti pokušale laserom zaslijepiti bjeloruske granične policajce.

Bjelorusija objavila snimku navodnog napada

Državni granični odbor Bjelorusije je podijelio snimku koja prikazuje naoružanu osobu dok bljeska svjetlom prema kameri. Na snimci je i druga osoba koja se čini kao da gađa iz praćke preko granice, piše Euronews.

Minsk je izvijestio da su, tijekom pregleda teritorija, pripadnici bjeloruskog graničnog odreda pronašli oštećenja na zidovima granice, kao i metalne kuglice. "Poljska strana je obaviještena o graničnom incidentu", dodaju bjeloruske vlasti.

Navodni incident podsjeća na još jedan prijavljeni "prekršaj na granici" koji se zbio u siječnju kada su otkrivene rupe blizu amblema bjeloruskog graničnog odbora.

Pogoršani odnosi Bjelorusije i Poljske

Incident se dogodio usred pojačanih napetosti između Poljske i Rusije, saveznice Bjelorusije. Ukrajinski dužnosnici više su puta optuživali Minsk da se priprema poslati vlastite trupe u rat, što Bjelorusija poriče.

Odnosi Poljske i Bjelorusije pogoršali su se nakon spornog ponovnog izbora predsjednika Aleksandra Lukašenka 2020. godine. Varšava je krenula s gradnjom ograde vrijedne 350 milijuna eura duž svoje granice s Bjelorusijom kako bi spriječila ulazak ilegalnih migranata.

U nedjelju je poljska granična straža optužila bjeloruske dužnosnike da su bacali kamenje i koristili lasere protiv poljskih patrola dok je skupina migranata pokušavala ući u državu.

"Ne komentiramo materijale koje je objavila bjeloruska strana. Bilo je mnogo naznaka da su posljednjih mjeseci neke od informacija koje su objavile bjeloruske službe izmanipulirane. Granični službenici ni sinoć ni nedavno nisu ispalili nijedan hitac niti su koristili praćke. To nije dio naše opreme", rekao je glasnogovornik poljske granične straže za Euronews.

Kina: Granični incident bi mogao prerasti u sukob širih razmjera

U Kini se komentirao incident na granici Poljske i Bjelorusije. Za kineski Global Times je vojni stručnjak i televizijski komentator Song Zhongping rekao da bi incident s granice mogao prerasti u sukob širih razmjera.

"Zapravo, Zapad pokušava potaknuti veliku bitku u istočnoj Ukrajini kako bi eskalirao sukob te kaznio Rusiju, dok Ukrajina nastavlja s krvarenjem", komentirao je Zhongping.

Kineski vojni analitičar kaže da se Poljska, članica NATO-a koja graniči s Ukrajinom, sve aktivnije uključuje u ovu krizu izazvanu ratom. Naglasio je da se preko Poljske odvija transport cjelokupnog naoružanja koje Zapad isporučuje Ukrajini.

Navodi da je opasnije što se Poljska upustila u prepirku s Bjelorusijom, bliskom ruskom saveznicom. 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.