Indija danas slavi Dan Republike



INDIJA danas slavi 63. Đantantra Divas, odnosno Dan Republike što je prilika za prikaz vojne moći. Glavna parada održava se u glavnom gradu Indije - Delhiju, s tajlandskom premijerkom Yinluck Shinawatra, koja je prva ženska premijerka na Tajlandu, kao počasnom gošćom.

Ceremonija je počela u jutarnjim satima. Premijer Manmoghn Singh položio je vijenac nepoznatom junaku na Amar Jawan Jyoti, odnosno kod Vrata Indije.

Čak ni neobično hladno vrijeme koje ove godine pogađa indijski glavni grad nije spriječio 8 kilometara dugu vojnu paradu na bulevaru Rađpat - indijskom ceremonijalnom bulevaru. Raznolikost sudionika parade simbolizira etničku i kulturološku raznolikost Indije.

Sinkroniziranom 8 kilometara dugom vojnom paradom upravljao je general Gen VK Pillai. Vojska je svečano pozdravila svoju vrhovnu zapovjednicu predsjednicu Pratibhu Patil.

Policija, vojska i paramilitarne snage pretvorile su Delhi u vojnu utvrdu. Helikopteri nadlijeću paradu iz zraka, snajperisti po krovovima osiguravaju zakrivene kutove, a naoružani policajci postavljeni su na svakom uglu centra grada.

Na paradi vojne moći prikazivali su se moćni helikopteri koji su, samo za ovu priliku, umjesto bombi i metaka ispaljivali cvjetove. Izloženi su bili i tenkovi T-72 kao i NBC - nuklearno biološko oružje,  morski razarači IL-38, i rakete Agni-IV (Oganj 4).  

Dok se Indija hvali svojom kulturnom i vojnom moći, podsjetimo da je to jedna od rijetkih zemlja koja vlastitu vojsku koristi kao "organ mira" uperenu na vlastiti narod. U Indiji na nekoliko frontova već desetljećima bukte građanski ratovi. Kulturna raznolikost koju danas stavljaju na pijedestal ugrožena je hinduističkim fundamentalizmom i kastinskim sustavom koji premda ilegalan, i dalje ima nemalu moć u svakodnevnom životu Indijaca. Na sjevero-zapadu vojska pokušava kontrolirati pobunjeni Kašmir, na krajnjem sjeveru autohtoni narodi uopće ne priznaju indijsku vlast dok na istoku i jugoistoku lokalne Dalite - nehinduističke domorodce već desetljećima od hinduističkog fundamentalizma i od interesa krupnog kapitala praćenog bespilotnim letjelicama, štite Naksaliti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.