Indija spašava svoje izgladnjele radnike u Saudijskoj Arabiji

Screenshot: YouTube

INDIJSKI konzulat je u subotu navečer svojim građanima u Saudijskoj Arabiji podijelio oko 16 tona hrane. Većina izgladnjelih Indijaca su radnici na privremenom radu koji su dobili otkaze, ili nisu plaćeni kada su kompanije za koje su radili propale.

Akciju je potaknuo tweet koji je indijskog ministra vanjskih poslova, Sushmu Swaraja, upozorio na to da samo u glavnom gradu zaljevske monarhije, Jeddi, od gladi skapava oko 800 Indijaca.

Ubrzo se pokazalo da u Saudijskoj Arabiji i Kuvajtu postoje tisuće Indijaca koji su izgubili poslove, i osuđeni su na gladovanje. Ministar Swaraj je konzulatu izdao upute da se pomoć pruži svim indijskim državljanima, i najavio kako će pažljivo pratiti razvoj situacije.  

Velik broj indijskih ekonomskih emigranata u zaljevskim monarhijama živi na rubu egzistencije. Najveći problem je izazvala kriza u poslovanju kompanije Saudi Oger, čijih 50 tisuća radnika, od čega četiri tisuće Indijaca, plaće nisu dobili već sedam mjeseci.

Indijska vlada planira evakuaciju tisuća svojih državljana iz naftom bogatih zaljevskih zemalja. U Saudijskoj Arabiji živi i radi oko 3 milijuna Indijaca, a još ih je 800 tisuća u Kuvajtu.

Pad cijena nafte uzdrmao je gospodarstva Saudijske Arabije i Kuvajta. Posebno je teško pogođen građevinski sektor, u kojem je poslove pronašlo najviše emigranata iz siromašnih azijskih zemlja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.