2.5 mjeseca nakon članka na Indexu, inspekcija potvrdila nepravilnosti u Baškoj Vodi

Foto: Index

INDEX je 8. lipnja 2021. godine Državnom inspektoratu poslao upit o nepravilnostima za koje smo prije toga utvrdili da postoje oko gradnje kružnog toka na ulazu u općinu Baška Voda.

Dva i pol mjeseca kasnije, taman u vrijeme kad je završena gradnja rotora, stigao nam je odgovor Državnog inspektorata koji kaže kako su i oni utvrdili propuste.

"U postupku inspekcijskog nadzora se utvrdilo da je odstupljeno od propisanih odredbi navedenog Pravilnika, kao i Zakona o gradnji", odgovorili su nam kratko 26. kolovoza. 

Na gradilištu nije bilo table, dozvola nije bilo na webu Županije, a radovi su se obavljali izvan zakonskog roka

Imali smo razloga vjerovati da objekt nema dozvole potrebne za gradnju, o čemu smo iscrpnije pisali u članku "Za rotor širok 7 metara dva su HDZ-ovca majci trećeg dala 1.7 milijuna naših kuna".

Tamo smo spomenuli i kako na gradilištu nismo uspjeli pronaći tablu s nazivom izvođača i brojem građevinske dozvole, a dokumente potrebne za gradnju nismo vidjeli ni na stranicama Županije splitsko-dalmatinske gdje se inače dozvole objavljuju.

Općina koja je naručila radove, obavljala ih je u vrijeme kad nije smjela - prekršili su vlastitu odluku koja zabranjuje gradnju od 1. lipnja. Uz to, neslužbeno smo saznali da je Općina par mjeseci prije početka gradnje išla u kupnju parcela uz rotor i njihovo izvlaštenje, što znači da, uz najbolju volju, nisu mogli dobiti dozvole do dana kad su radovi počeli. 

HDZ-ovci platili radove iz proračuna, HDZ-ovci izgradili

Sve to nije bilo dovoljno Državnom inspektoratu da odmah posumnja na nepravilnosti.

Tražili smo da nam kažu ima li investitor dozvole, a to se vrlo lako da provjeriti u nadležnom uredu koji dozvole izdaje, u ovom slučaju, onom Županije splitsko-dalmatinske, kojom upravlja HDZ-ov župan Blaženko Boban. 

Podsjetimo da rotor financiraju Općina Baška Voda kojoj je na čelu HDZ-ov Joško Roščić i Županijska uprava za ceste kojoj je na čelu donedavni predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić, a izvođač je tvrtka majke HDZ-ovog općinskog vijećnika iz okolice Sinja, kojoj su platili 1.7 milijuna kuna za izgradnju rotora širokog par metara. 

Iz Inspektorata kojem je na čelu HDZ-ov Andrija Mikulić, najprije su nam telefonski kazali kako vjeruju da je tu sve u redu i da investitor ima dozvole.

Prvo su rekli da je sve u redu pa da pokreću izvide, a sad su utvrdili nepravilnosti

Tražili smo da nam to dostave napismeno. I tad, 11. lipnja, tri dana nakon upita, dobili smo ovaj odgovor:

"Građevinska inspekcija Državnog inspektorata provodi ispitni postupak nad izvođenjem građevinskih radova na lokaciji iz Vašeg upita te ćemo Vas o utvrđenom obavijestiti po okončanju istog."

Deset dana kasnije, pitali smo ih: "Je li građevinska inspekcija provela postupak i što je zaključila?"

Onda smo, mjesec dana nakon prvog upita, napisali: "Ovim putem vas molim da dostavite odgovor na upit od prije mjesec dana."

Zatim smo im opet pisali 26. srpnja: "Poštovani, 8. lipnja smo poslali upit 'Je li točno da rotor koji se trenutno gradi na ulazu u Bašku Vodu nema građevinsku dozvolu?' i još mi niste odgovorili.

Tad je konačno, isti dan, stigao odgovor: "Zahvaljujemo na upitu, no dok se potpuno ne utvrde okolnosti u predmetnom slučaju, ne možemo odgovoriti na Vaš upit."

Nakon nagovaranja Inspektorata da odgovori na upit, konačno smo dobili par rečenica

Dvadeset i četiri dana kasnije, 18. kolovoza, kad smo vidjeli da ne stiže ništa, Državni inspektorat smo pitali: "Poštovani, kad bismo mogli očekivati odgovor na ovaj upit?"

Osam dana kasnije, 26. kolovoza, konačno su odgovorili. Napisali su:

"Ovim putem Vas informiramo kako je građevinska inspekcija Državnog inspektorata u nadzoru građenja utvrdila povrede propisa o gradnji. Zbog navedenog pokrenut je upravni inspekcijski postupak te će se poduzeti sve zakonom propisane mjere."

Državni inspektorat još nije precizirao o kakvim se povredama zakona o gradnji radi 

Na to smo mi odmah uzvratili pitanjem: "Poštovani, o kakvim se povredama radi", pa su oni odgovorili:

"Zahvaljujemo na dodatnom upitu te Vas informiramo kako su građevinski radovi izvođeni prema Pravilniku o jednostavnim i drugim građevinama i radovima, a u postupku inspekcijskog nadzora se utvrdilo da je odstupljeno od propisanih odredbi navedenog Pravilnika kao i Zakona o gradnji. Zbog navedenog pokrenut je upravni inspekcijski postupak te će se poduzeti sve zakonom propisane mjere. Inspekcijski postupak je u tijeku."

Naravno, u ova skoro mjeseca rotor je završen, u potpunosti ilegalno izgrađen.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.