Inspektori krenuli u nadzor ljetnih sniženja

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

TRŽIŠNI inspektori Državnog inspektorata u srpnju i kolovozu obavljaju inspekcijske nadzore ljetnog sezonskog sniženja, popusta te drugih posebnih oblika prodaje koje trgovci provode, objavio je Državni inspektorat. 

"Sukladno Godišnjem programu rada za 2020. godinu tržišni inspektori Državnog inspektorata u srpnju i kolovozu obavljaju inspekcijske nadzore ljetnog sezonskog sniženja, popusta te drugih posebnih oblika prodaje koje trgovci provode. Konkretno, nadzorima se kontrolira isticanje cijena proizvoda kao i poslovna praksa trgovaca", navodi se u priopćenju Inspektorata. 

Ističu i kako su ti nadzori nastavak kontinuiranog praćenja provedbe sezonskih sniženja u cilju zaštite prava potrošača i jačanja dobre poslovne prakse trgovaca.

Po podacima Državnog inspektorata, tijekom prošlogodišnjeg ljetnog sezonskog sniženja tržišna inspekcija obavila je ukupno 441 inspekcijski nadzor, a u njima je utvrđeno ukupno 69 prekršaja, koji su se odnosili na neisticanje cijena odnosno nepravilno isticanje cijena tijekom trajanja posebnih oblika prodaje. 

Inspektorat u priopćenju podsjeća da su se trgovci tijekom sezonskog sniženja, kao i drugih posebnih oblika prodaje, dužni voditi odredbama Zakona o zaštiti potrošača kako bi se izbjegla zavaravajuća poslovna praksa trgovaca u pogledu cijena proizvoda, načina na koji su one izračunate ili postojanje pogodnosti u odnosu na cijene proizvoda koji se prodaju tijekom razdoblja ljetnog sezonskog sniženja.

Sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu provođenja sezonskog sniženja ljetno sezonsko sniženje počinje od 1. srpnja i traje najdulje 60 dana. Sezonskim sniženjem, sukladno odredbama članka 21. Zakona o zaštiti potrošača, smatra se prodaja proizvoda po sniženoj cijeni nakon proteka sezone. Proizvod koji se prodaje u okviru sezonskog sniženja mora biti jasno, vidljivo i čitljivo označen redovnom cijenom te novom sniženom cijenom, podsjećaju iz Državnog inspektorata. 

Također napominju kako je na internet stranici Državnog inspektorata objavljen dokument "Elementi kontrole u nadzoru", u kojem se konkretno navodi što tržišni inspektori nadziru.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.