Institut za rat: Putin od Xija nije dobio ono što je htio

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping potpisali su jučer zajedničku izjavu o produbljivanju partnerstva i strateške suradnje, u kojoj je istaknuto da su rusko-kineski odnosi sveobuhvatni, strateški i "na najvišoj razini u povijesti".

Institut za proučavanje rata objavio je u svom najnovijem izvješću da su obveze koje su preuzeli Xi i Putin bile "primjetno jednostrane". Xi je pohvalio Putina i pojačao kinesko stajalište o političkom rješenju rata u Ukrajini, ali nije otišao mnogo dalje od davanja tih izjava.

"Putin je, nasuprot tome, najavio brojne mjere koje signaliziraju stalnu orijentaciju Rusije i ovisnost o Kini u energetskom i gospodarskom sektoru, koje se čine vrlo jednostranim u usporedbi sa Xijevim relativno umjerenim obvezama", utvrdio je ISW.

"Xi nije signalizirao namjeru da podrži ruski rat u Ukrajini osim nejasnih diplomatskih uvjeravanja, što je vjerojatno manje od onoga što se Putin nadao osigurati u pregovorima. Putin vjerojatno nije uspio osigurati upravo onu vrstu partnerstva koju treba i želi, a Xi će vjerojatno napustiti Moskvu nakon što je osigurao jamstva koja su više jednostrana nego što je Putin namjeravao da budu", tvrdi ISW.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.