Investicijski fondovi i dalje većinom dobitnici

Foto: EPA

MEĐU investicijskim fondovima, prema podacima HRPORTFOLIO-a, u petak su (13. studenog), nakon jednodnevne pauze, dobitnici ponovo bili u većini.

Naime, 70 je investicijskih fondova ili 77,78 posto bilježilo dobitke, dok ih je 19 ili 21,11 posto bilježilo gubitke. Pritom je vrijednost jednog fonda ostala nepromijenjena.

14 dioničkih fondova i 16 mješovitih fondova bilježilo je rast

Među dioničkim investicijskim fondovima ovaj je puta, za razliku od dana ranije, dobitnika ponovo bilo nešto više. Naime, 14 je fondova bilježilo rast, a 11 pad vrijednosti. Tako su se dobici kretali u rasponu od 0,09 posto Platinum Blue Chip fonda do 1,49 posto USA Blue Chip fonda. S druge su se pak gubici strane kretali u rasponu od 0,02 posto ZB euroaktiv fonda do 0,71 posto Generali Victoria fonda.

I kod mješovitih investicijskih fondova ovaj je puta, za razliku od dana ranije, dobitnika ponovo bilo više. Naime, 16 je fondova dobilo, a 3 izgubilo na vrijednosti. Tako su se dobici kretali u rasponu od 0,02 posto Allianz Portfolio i PBZ Flexible 30 fondova do 0,44 posto Raiffeisen Sustainable Mix fonda. S druge su pak strane gubitke zabilježili PBZ International Multi Asset fond (-0,07 posto), PBZ Moderate 30 fond (-0,1 posto) i Generali Balanced fond (-0,25 posto).

I među obvezničkim  fondovima također uglavnom dobitnici

Među obvezničkim investicijskim fondovima i ovaj puta, 3. dan za redom, uglavnom dobitnici. Naime, čak je 15 fondova dobilo na vrijednost, dok je jedini gubitnik, s gubitkom od 0,22 posto, bio Triglav Emerging Bond fond. Tako su se dobici kretali u rasponu od minimalnih 0,00 posto InterCapital Dollar Bond - klasa B, PBZ Dollar Bond i Raiffeisen USD 2021 Bond fondova do 0,11 posto PBZ Bond fonda.

I među kratkoročnim obvezničkim investicijskim fondovima i ovaj su puta, 12. dan za redom, dobitnici bili u većini. Naime, 18 je fondova dobio a 3 izgubilo na vrijednosti, dok je vrijednost Allianz Short Term Bond fonda ostala nepromijenjena. Pritom su i dobici i gubici bili uglavnom minimalni. Tako su pak značajniji rast vrijednosti zabilježili PBZ Euro Short Term Bond, Raiffeisen Flexi Euro kratkoročni obveznički i Raiffeisen Flexi Kuna kratkoročni obveznički fondovi (po 0,01 posto), Erste Conservative fond (0,03 posto), Erste E-Conservative fond (0,05 posto) te Raiffeisen Flexi USD kratkoročni obveznički fond (čak 8,85 posto). S druge je pak strane značajniji pad vrijednosti zabilježio tek PBZ D-START fond (-0,01 posto).

Među posebnim fondovima ovaj puta, za razliku od dana ranije, tek dobitnici. Naime, svih je 7 fondova zabilježilo rast vrijednosti. Tako su se dobici kretali u rasponu od 0,07 posto ZB Future 2025 fonda do 0,95 posto Raiffeisen Dynamic fonda.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.