Irački premijer u teškoj situaciji



IRAČKI premijer Nouri al-Maliki nalazi se u teškoj situaciji. S oko 83 posto prebrojanih glasova njegova koalicija ima samo malu prednost pred glavnim izazivačem, predvodnikom sekularne koalicije i bivšim premijerom Ayadom Allawijem.

Sastavljanje vlade u Iraku svakako će biti problematično, jer nijedna stranka neće imati jasnu većinu, ali dosadašnji rezultati izbora održanih prije dva tjedna nisu nimalo ohrabrujući za al-Malikija, koji je imao prednost vođenja kampanje s pozicije vlasti, što mu je omogućilo jači pristup medijima i mogućnost dijeljenja političkih usluga u zamjenu za glasove. Njegova koalicija po neslužbenim rezultatima ima samo oko 40.000 glasova prednosti pred Allawijevom, koji je sa svojom antiiranskom retorikom dobio jaku potporu u Bagdadu i sunitskim provincijama.

Allawi vodi u većem broju provincija

Al-Maliki također ima dobre rezultate u Bagdadu i u šijitskim provincijama, ali Allawi zasad vodi u većem broju provincija, što je prednost, budući da se konačni sastav 325-članog parlamenta sastavlja po rezultatima iz provincija, a ne po ukupnom broju bodova.

Nakon što budu gotovi rezultati, parlament će izabrati predsjednika, a on će dati mandat za sastavljanje vlade predvodniku koalicije koja bude imala najveći broj glasova. No, sam proces sastavljanja nove vlade bi al-Malikiju, koji je stao na žulj mnogima, mogao biti problematičan čak i ako pobijedi s velikom marginom.

Premijer nikako ne može računati na suradnju s islamističkom koalicijom koju predvodi Vrhovno islamsko vijeće Iraka i frakcija radikalnog i militantnog šijitskog klerika Moqtade al-Sadra.

Kurdska karta

Konačni problem predstavljaju Kurdi, koji s oko 15 do 20 posto udjela u iračkom stanovništvu imaju presudnu ulogu u sastavljanju bilo koje vlasti. Dosad su kurdski glasovi bili jasno podijeljeni između dvije glavne stranke, Demokratske stranke Kurdistana, koju predvodi predsjednik te poluautonomne regije Masud Barzani, te Patriotske unije Kurdistana, koju predvodi irački predsjednik Jalal Talabani. Ali, sada se pojavila nova stranka, Goran (Promjena), koji bi mogao oteti dio kurdske baze, što će pregovore s Kurdima učiniti dodatno problematičnima.

Ipak, ono što vrijedi za al-Malikija, možda još više vrijedi za Allawija. On svoje rezultate može zahvaliti potpori sunita, ali suniti čine manji dio iračke populacije, a njihova potpora mogla bi biti prepreka u sastavljanju odnosa s Kurdima, dok je suradnja s al-Sadrovom koalicijom teško zamisliva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.